Közélet

2014.01.09. 10:03

Szakorvosi rendelők: a vizsgálatokra is várni kell

Címkék#Pécs

A betegek jelzései szerint a szakorvosi vizsgálatokra akár több hónap is lehet az előjegyzési idő az EEI rendelőiben. Az igazgató asszony szerint pedig éppen csökkent az átlagos várakozási idő.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Már nem csak a pécsi klinikák műtéti várólistái nyúlnak egyre hosszabbra, hanem a rendelőintézetben is egyre többet kell várakozni egy-egy szakorvosi vizsgálatra, bizonyos esetekben akár több hónapot is – jelezték olvasóink.

Mácsainé Németh Erzsébet, az Egyesített Egészségügyi Intézmények igazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy az intézményben nem jellemző az előjegyzési idő növekedése, sőt csökkentek a várakozási idők. Ezt szolgálja, hogy a szakrendelések napi 12 órában működnek.

– Változó az előjegyzési időpont szakrendelésenként, azonban átlagosan senkinek sem kell többet várakoznia egy-egy vizsgálatra 1–3 hétnél. A leghosszabb előjegyzési idő az országos átlaghoz hasonlóan alakul Pécsett is a beutalóköteles szakrendeléseken. Intézményünkben a kardiológián, és az ideggyógyászaton van hosszabb előjegyzés, itt általában csak 3–8 hétre előre tudunk időpontot adni a pácienseknek. Ezzel szemben a legrövidebb az előjegyzési idő a nem beutalóköteles szakrendeléseken, ezek közé tartozik a nőgyógyászat, a fül-orr-gégészet, valamint a sebészet. Ezeknek a rendeléseknek az átlagos előjegyzési ideje nem több mint egy hét – mondta az igazgatóasszony.

Mint megtudtuk, szabad időpontok a nem beutalóköteles szakrendeléseken (bőrgyógyászat, fül-orr-gége, nőgyógyászat, pszichiátria, szemészet, sebészet, urológia) lehetnek – elsősorban a késő délutáni időszakokban –, ahol reggel hét órától este hétig van rendelés, illetve a belgyógyászat (diabetólógia-nephrológia) szakrendelésen. Itt akár azonnal is megtörténhet a vizsgálat.

– Az akut esetek ellátása a sürgősségi betegellátási helyeken, illetve a sürgősségi betegfogadó helyeken történik. Intézményünk szakellátóként sürgősségi esetek ellátását nem végzi. Sürgősségi ellátást nem igénylő, de az egyes szakrendelésekre konkrét panasszal érkező betegek ellátása – az előjegyzéstől függetlenül – az adott napon megtörténik – hangsúlyozta az intézmény vezetője.

A betegek fogadása minden egészségügyi intézményben a területi ellátási kötelezettség szerint történik, azonban kérésre arra is van lehetőség, hogy a páciensek megyén belül más városi szakrendelésre utazzanak, viszont ekkor az utazási támogatást már nem vehetik igénybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!