Közélet

2014.02.27. 11:26

Sokan hiába várnak donorra

Sokan várnak életmentő műtétre országszerte, miközben fogy az idő. Májra például több mint 150-en. Néha túl későn jön a segítség.

Katus Eszter (Dunántúli Napló)

Hosszú hegek jelzik, hogy Banó Andrea nemrég műtéten esett át. A harmincéves pécsi anyuka söntöt kapott, hogy legalább a mindennapjai könnyebben teljenek. De az a műtét, amelyre ő, a férje és két gyermeke annyira vár, csak nem akar elérkezni.

Az orvosok ismeretlen eredetű májbetegséget állapítottak meg az édesanyánál, emiatt a létfontosságú szerve folyamatosan zsugorodik. Nem tudják, mi lehet az oka, azt sem, hogyan segíthetnének rajta. Az egyetlen gyógymód a májátültetés lenne – megfelelő donor azonban egyelőre nincs. A napokban az orvosok bevezettek neki egy söntöt, hogy elvezessék a folyadékot a hasából, amely folyton feltelik.

– Eddig kéthetente szívták le, akkorra már úgy néztem ki, mintha ikreket várnék. Nehezen tudtam mozogni, fájdalmaim voltak, nem kaptam levegőt, olykor elájultam – meséli Andrea. – A műtétet követő egy-két napban ez megváltozott, de most mintha kezdődne minden elölről. Úgy látszik, a szervezetem egyre nehezebben bírja a küzdelmet, hiába tesznek meg értem mindent az orvosok.

Miután Andrea sorsa nemrég nyilvánosságot kapott, számtalan jelzés érkezik hozzá: bátorítják, segítséget ajánlanak neki. Ketten az élő donor szerepét is vállalták volna érte, de egyikőjük sem volt alkalmas az átültetéshez.

– Rengeteg kritériumnak kell megfelelni, nemcsak a vércsoport, de például a súly is számít – magyarázza az édesanya. – A transzplantációs listán, amire tavaly kerültem fel, ráadásul nagyon sokan vagyunk, és minket, akiknek „nem sürgős az esete”, hisz nekem legalább fél évem van vissza, nem vesznek fel a sürgősségi várólistára. Így csak a várakozás marad és a remény, hogy nem lesz késő.

Rendkívül bonyolult és összetett folyamat a szervadományozás

Ha egy szerv már nem működik megfelelően, és lehetőség van rá, másikkal pótolhatják. Az egészséges szerv származhat egy agyhalott vagy egy élő személy testéből. Utóbbi esetén nemcsak a vércsoportnak (és több más fizikai jellemzőnek), illetve a jogi szabályozásnak kell megfelelnie, de az etikai feltételeknek is. Így például ha a donor nem családtag, a kórház etikai bizottsága vizsgálja felül a kérelmet.

Az adományozó és a fogadó között erős érzelmi kapcsolatnak kell lennie, amellyel kizárható, hogy az adományozás ellenérték fejében, kényszerből, fenyegetés vagy megtévesztés hatására történik. Élő személyből emellett természetesen csak a páros szervek egyikét (például vesét), egy szerv részletét (például a májét) vagy regenerálódó szövetet lehet átültetni.

Májszegmentdonorként (IS) csak olyan egészséges felnőttek jöhetnek szóba, akik jó fizikai és pszichés állapotban vannak. És ez még csak az alapkövetelmény!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!