Közélet

2010.07.01. 18:38

Pálinkafőzés: literenként hatszáz forintot spórolhat a kisember

Ötven literig adómentes lesz a házi pálinkafőzés, és ez a kedvezmény a törvénytervezet készítői szerint akkor is jár, ha a lepárlás házi alapanyagból, bérfőzdében történik.

Kozma Ferenc (DN)

Lassan körvonalazódni látszik a pálinkatörvény, miután Matolcsy György szakminiszter bejelentette, hogy nemcsak megengedik az otthoni pálinkakészítést, de a kormány elfogadta azt a javaslatot is, miszerint ötven literig adómentes lesz a főzés. A bejelentést azonban a várt lakossági elégedettség helyett értelmezési viták követték, hiszen a „házi pálinkát” nemcsak otthon, hanem a bérfőzdékben is le lehet főzetni, mi több, eddig kizárólag ott lehetett. És vajon az ötven literig tartó adómentesség akkor is megilleti-e a házi cefrét kavargató kiskerttulajdonost, ha nem maga főz?

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az Országos Pálinka Céh Egyesület évekig azon munkálkodott, hogy a pálinka jó hírnevét visszaszerezze, és az ital valódi hungarikummá váljon
[/caption]

Hiszen nem mellékes, hogy a törvénytervezetben megkívánt minősített lepárló-berendezés ára többszázezer forintnál kezdődik és 10-15 millió a vége, így csak igen kevesen engedhetik meg maguknak a saját lepárlás luxusát, az otthoni pepecselést.

Ezekkel a kérdésekkel ostromolták a legtöbben már tegnap is Czigelédi Károly pellérdi főzdetulajdonost, aki szerint a pálinka-téma a legnagyobb sláger napjainkban. Naponta többször csörög nála a telefon, az emberek érdeklődése felfokozott, ami az internetes fórumokon is tetten érhető.

Font Sándor a pálinkatörvény aláírója, Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának elnöke igyekszik eloszlatni a kétkedést, mondván: az elkészült tervezetben szereplő adókedvezmény mindkét esetben megjár. De azt, hogy a kormány végül milyen előterjesztést tesz le a parlament elé, még nem tudja, legfeljebb csak reméli, hogy a kisemberek számára kedvező változat mellett születik döntés. A legfőbb panasz eddig ugyanis az éppen volt, hogy olyan magas a szeszadó és drága a főzetés, amit a nyugdíjas már nem tud kifizetni, ezért nem is érdemes lehajolnia a gyümölcsért, így ott rohad a kincs a földön.

Napjainkban egyetlen liternyi saját pálinka hivatalos úton – és nem otthon a kuktában – kifőzve a legjobb esetben is 1280 forint, a gyümölcs árát, a vele járó foglalatosságot és a szállítás költségeit nem számítva. Ilyen árak mellett valóban hajol le mindenki a gyümölcsért. De ha adómentes pálinka kerülhet a kupicába, a feléből kijönne, s már nem fájna annyira az ember dereka sem....

Ma literenként hétszáz forint illeti meg az államot

Dr. Bus Szilvia, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának sajtóreferense lapunknak elmondta, hogy jelenleg a saját célra, saját gyümölcsből főzethető 50 fokos pálinka litere utáni szeszadó 86 literig 690,25 forint, afelett pedig literenként 1380,50 forint. Ez változna meg, de hogy mikor és hogyan, azt még nem tudják, hiszen az otthoni pálinkafőzésre vonatkozó jogszabályok még nem születtek meg.

A Font-féle tervezet szerint az otthoni főzéshez bevizsgált és engedélyezett főző-technikára, üstre van szükség. Ilyen készülékkel bérfőzés, a berendezés kölcsönbe adása szomszédnak, rokonnak tilos – csak saját célra lehet majd főzni. Ráadásul csak annak engedélyezik a főzést, akinek gyümölcsöse, termése van.

Tízparancsolatot fogalmaz az érdekvédő céh

Csak akkor jó a pálinkarendelet, ha betartják és betartatják, mondja Szilágyi László, az Országos Pálinka Céh Egyesület ügyvezetője, a Pálinka Nemzeti Tanács tagja, aki attól fél, hogy az otthoni főzéssel a minőség leromlik. Mint mondta: évekig azon munkálkodtak, hogy valóban csak jó minőségű gyümölcsből készülő, répacukormentes, kitűnő készülékkel lepárolt ital legyen ez a hungarikum, ám a gyeplőt most a lovak közé dobják. A minőséget a fináncok ellenőrzései garantálhatják, de a családi főzdéket el kell látni alapismeretekkel, netán tanfolyamot kellene végeztetni velük – erre a törvénytervezet is kitér –, nehogy utólag baj legyen. A céh csatlakozik a segítőkhöz, néhány héten belül elkészítik a „Pálinkafőzés Tízparancsolatát”. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!