Közélet

2011.04.08. 19:34

Pálinkafőzés: egy liter kisüsti fejenként

Címkék#Pécs

Majdnem annyi liter pálinkát főzettünk le tavaly Baranyában hivatalosan, ahány lakosa van a megyének. Nem sokban térünk el az országos átlagtól.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Nem zavarta meg a liberalizált pálinkafőzés a megszokott rendet, csak örömöt hozott, hiszen háztartásonként 86 liter pálinkát főzhet, illetve főzethet le bárki tavaly szeptembertől adómentesen. Ráadásul Hajgató Zoltán, a Nemzeti Adó és Vámhivatal regionális főigazgatója szerint a zárjegy megvétele után a saját pálinkát a falusi vendéglátás keretében a gazda akár ki is mérheti, más pedig eladhatja adóraktárnak, ami alighanem tovább javította a kedvet.

Kimérés, eladás esetén az adó mértéke 1 liter ötven fokos pálinka esetén 1380 forint, ami nem is olyan sok, mégsem ugrott meg a kifőzött mennyiség az előző évihez képest. Bár a kedv meglett volna, közbeszólt a cudar tavalyi időjárás, a rossz gyümölcstermés. Szűkebb régiónkban Baranya és Somogy megyékben a bérfőzetés keretében előállított párlat mennyisége minimálisan növekedett csak, míg Tolna megyében jelentősebb csökkenés figyelhető meg. Az ellenőrzések kirívó szabálytalanságokat nem állapítottak meg, nem is nagyon zaklatták a főzetőket.

Hajgató Zoltán szerint a vámhatóság sokkal inkább a párlat illegális kereskedelembe való kerülésének megakadályozására figyel mostanában, ezért folyamatosan ellenőrzik a boltokat, kocsmákat és a közterületi árusítást.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló) -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!