Közélet

2012.08.13. 19:37

Ostromolják a kollégiumokat

Egy, a közelmúltban kiszivárgott tervezet szerint a kollégiumokat is államosítaná a kormány, de a Pécsi Tudományegyetemen egyelőre nem készültek vészforgatókönyvvel. Idén több a jelentkező.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Ahogy arról már a Dunántúli Napló is beszámoltunk, a felsőoktatást érintő kormányzati elképzelések között szerepel a Nemzeti Hallgatói Szolgáltatói Rendszer létrehozása – ennek részeként állami kézbe kerülne több hallgatói szolgáltatás, így például a kollégiumok üzemeltetése is. A kiszivárgott információk szerint a következő egy-két évben német mintára szervezik majd át a szolgáltatásokat, és egy állami gazdasági társaságot hoznak létre, amely egyedül felelne a hallgatóknak nyújtott szolgáltatásokért, így például a lakhatásért, az étkezésért, a sportolási lehetőségekért.

Korábban a kollégiumokkal egy külön osztály foglalkozott a PTE-n, ám tavaly decemberben (a Rektori Hivatal létszámának csökkentésére hivatkozva) ez az egység megszűnt – a férőhely-gazdálkodással kapcsolatos feladatok az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat (EHÖK) kezébe, a vagyongazdálkodással kapcsolatos feladatok a Vagyongazdálkodási Igazgatóság kezébe kerültek. Úgy tudjuk, hogy az egyetem jelenleg még semmilyen hivatalos értesítést nem kapott a fentiekben említett kormányzati elképzeléssel kapcsolatban – azaz a jelenleg is zajló kollégiumi jelentkezések még a korábbi gyakorlatnak megfelelően fognak folyni, azokat a kari Diákjuttatási és Kollégiumi Bizottság fogja elbírálni.

A 2011/12-es tanévben mintegy 1300 férőhellyel bővült a hallgatói férőhelyek száma a Pécsi Tudományegyetemen – így a városban összesen 3300 hallgatónak van hely. A korábbi díjszabásoknak megfelelően a legalsó kategóriás szálláshelyekért havi 12 000 forintot, míg a felső kategóriásokért 18 000 forintot kellett fizetniük az egyetemistáknak. Pécsett jelenleg hat kollégium áll a diákok rendelkezésére: a Szántó, a Szalay László (korábbi nevén az UNIV), a Boszorkány, a Jakabhegyi, a Balassa és a Laterum.

Javult a komfortfokozat

A Pécsi Tudományegyetem (ideszámolva a szekszárdi kart, illetve a kaposvári, a szombathelyi és a zalaegerszegi képzési helyeket is) jelenleg 4190 hallgató számára kínál lehetőséget arra, hogy kollégiumba költözzön. Mivel az albérletárakban komoly változások nem lesznek, ez a lakhatási forma továbbra is népszerű lesz. Ráadásul (a közelmúltban lezajlott felújításoknak köszönhetően) a kollégiumok komfortfokozata is sokat javult az elmúlt években – ez a javulás idén a pályázók számán is meglátszik: a tavalyihoz képest eddig egy 20–25 százalékos emelkedés figyelhető meg.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!