Közélet

2016.03.22. 19:01

Klórgáz-mérgezés: már a rendőrség is nyomoz

Címkék#komló

A diákok többségét kiengedték a kórházból, belső vizsgálat még folyik az iskolában.

K. E. I. (Dunántúli Napló)

Foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt indult eljárás a hétfői klórgáz-mérgezés ügyében. Ahogy arról beszámoltunk, 11 diákot vittek a pécsi gyermekklinikára a mentők hétfő kora délután, miután a komlói Gagarin Általános Iskolában kémiaórán klórgázt lélegeztek be. Az iskolások klórgázfejlesztési kísérletben vettek részt, és amikor beleszagoltak a gázba, köhögni kezdtek, folyt az orruk, szédültek, egy gyermek hányt, és olyan is volt, aki arra panaszkodott, hogy nem érzi a lábát térdtől lefelé. A diákokhoz az intézmény vezetői azonnal mentőt hívtak.

Prof. dr. Decsi Tamás, a Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója lapunk kérdésére kedden elmondta, a gyerekek jól vannak, folyamatosan bocsátják őket haza. A kórházba került diákok között egyébként két asztmás gyermek is volt, de szerencsére nekik sem lett komoly bajuk. A biztonság kedvéért azért szinte mindenkit bent tartottak 24 órás megfigyelésre.

Lapunk néhány szülőtől úgy tudja, egy diáknak a torkát is megmarta a gáz, ezért őt kedden még nem engedtek ki a többiekkel együtt. Azt is tudni vélik, hogy hasonló kísérletet már múlt héten is végzett a kémiatanár egy másik osztályban, ahol a diákok szintén sokáig köhögtek óra után. Sőt, hétfőn egy harmadik osztályban is ugyanez lett volna a tananyag.  

Az eset körülményeit mindenesetre a rendőrség és az intézmény is vizsgálja. Király Istvánné, a Klik komlói tankerületi igazgatója kedden lapunknak megerősítette, a belső vizsgálat még folyik, részletekbe azonban nem szeretett volna bocsátkozni. Annyit kérésünkre elárult, hogy az érintett oktatót és a diákokat is meghallgatják az ügyben, a gyerekeket természetesen szülői jelenlét mellett. Bár a Kliket hivatalosan még nem értesítette a rendőrség, a vizsgálat lezárásával megvárják a hatósági eljárás végét is, tette hozzá Király Istvánné.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a Komlói Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség gyanúja miatt indult büntetőeljárás, jelenleg a körülmények tisztázása folyik, a büntetőjogi felelősséget szakértők bevonásával vizsgálják.

További részletek a szerdai Dunántúli Naplóban, ahol megtudhatja, milyen szabályok vonatkoznak az iskolai kémiai kísérletekre, továbbá, milyen büntetési tétele van gondatlan veszélyeztetésnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!