Közélet

2012.12.19. 10:46

Kinevezték a járásszékhelyeken nyíló hivatalok vezetőit

Címkék#Pécs#Bóly

Baranyában tíz közigazgatási egység kezd működni jövő januártól, de kisebb kirendeltségek is lesznek.

Máté Balázs (Dunántúli Napló)

Hétfőn Budapesten letették hivatali esküjüket a januártól működő járási hivatalok vezetői. A vezetőket a megyei és fővárosi kormánymegbízottak javaslatára a közigazgatási és igazságügyi miniszter nevezte ki határozatlan időre. A tárca közlése szerint kiválasztásuknál a cél az volt, hogy szakmailag felkészült, közigazgatásban jártas vezetők kerüljenek a hivatalok élére.

Kinevezésük feltétele a felsőfokú végzettség és legalább öt év közigazgatási gyakorlat volt, amelybe beleszámít az országgyűlési képviselői tevékenység és a polgármesteri tisztség betöltése is. Érdekesség, hogy a hétfőn Budapesten esküt tett hivatalvezetők több mint fele nő.

Baranya megyében tíz hivatal alakul a járásszékhelyeken. Azonban nemcsak ezeken a településeken lehet majd az önkormányzatoktól a járások hatáskörébe kerülő ügyeket elintézni. Az egyes megyékben további helységekben – például Baranyában további öt helyen, Harkányban, Villányban, Beremenden, Vajszlón és Mágocson – járási kirendeltségeket hoznak létre. Mellettük számos településen úgynevezett ügysegédet működtetnek. Ezeket azért alakítják ki, hogy a polgároknak ne kelljen a járásszékhelyre utazniuk, hanem ügyeiket az ügyfélfogadás keretében gyakorlatilag helyben el tudják intézni.

A januárban nyitó járási hivatalok elsősorban okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezetvédelmi, természetvédelmi igazgatási ügyek intézését veszik át a településektől. Jövőre a járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként fog működni a gyámhivatal, az állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a földhivatal, a munkaügyi kirendeltség.

A kinevezettek

A BÓLYI járási hivatalt Müllerné dr. Juhos Bernadett, a hegyhátit dr. Karakán Béla, a komlóit dr. Hessz Gabriella, a mohácsit dr. Kovács Mirella, a pécsit dr. Vajda János, a pécsváradit dr. Emődy Balázs, a sellyeit dr. Fekete Géza, a siklósit dr. Farkas Anett, a szentlőrincit dr. Patacsi Evelin, míg a szigetvári hivatalt Pichler Imre László irányíthatja.

A HIVATALVEZETŐK bére egyébként (ha elfogadja az ezt szabályozó tervezetet az Országgyűlés) az előterjesztés szerint egységesen bruttó 695 700 forint lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!