Közélet

2012.05.23. 11:26

Időnként még mindig akadozik a betegszállítás a megyében

Nagy gondok már nincsenek, de időnként még mindig akadozik a betegszállítás a megyében.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Mint arról már beszámoltunk, lemondott dr. Bíró Ferenc, a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének elnöke a tisztségéről. Döntésének előzménye, hogy katasztrofális helyzet alakult ki május elején a betegszállítással kapcsolatban, mert a megyei központoktól a rendszer irányítását átvevő Országos Mentőszolgálat technikai problémák miatt nem győzte fogadni a hívásokat a megrendelésekre kialakított 1820-as központi számon, illetve nem tudta továbbítani az igényeket a megyék felé, ezért az első másfél hétben a betegforgalom is nagymértékben csökkent.

– A kialakult helyzettel, annak értékelésével és az OMSZ által alkalmazott megoldási módszerekkel sem értettem egyet, ezért döntöttem a lemondás mellett. Amennyiben elfogadta volna a három hónapos próbaüzemre vonatkozó javaslatunkat a mentőszolgálat, akkor nem alakulhatott volna ki ez a kaotikus állapot, még az átmeneti időszakra sem – mondta lapunk kérdésére dr. Bíró Ferenc.

A betegszállítók egyesületétől megtudtuk, hogy időközben az Országos Mentőszolgálat felmérte a betegszállítás felvételével kapcsolatos problémák okait, amelyeket több adatfelvevővel, több telefonvonalon és nagyobb létszámmal hatékonyan orvosolt. Ezt jelzi az is, hogy mára javult a helyzet, a Baranyában dolgozó 22 aktív betegszállító gépkocsi kihasználtsága már közel hasonló, mint az irányítás átvétele előtti időszakban volt, de több esetben még az információk hiánya miatt késve, és nem a megfelelő helyre érkeznek a betegszállítók.

Mint elmondták, az adatlapok között még sok a pontatlanság, viszont a másnapra tervezett szállítási feladatok nagy részét már időben megkapják, és ennek megfelelően tudják szervezni a napi feladatokat.
Ugyanakkor előtérbe került a sokkal gyorsabb betegtaxi-szolgáltatás, amelyet bárki megrendelhet, azonban ezt nem finanszírozza az egészségpénztár.

Nyolc év elnökként

Dr. Bíró Ferenc több mint nyolc éve végezte a Mentők és Betegszállítók Országos Egyesületének irányítását, képviselte a tagság érdekeit, tartotta a kapcsolatot a minisztériummal és a hatóságokkal. Múlt hét végén az egyesület taggyűlésén lemondott elnöki pozíciójáról, amelyet a tagság elfogadott azzal, hogy ügyvivő elnökként a következő tisztújításig tovább segíti az egyesület munkáját. Az MBOE következő taggyűlését idén szeptemberben tartják, várhatóan ezen az ülésen választja majd meg az új elnökséget a tagság.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!