Közélet

2012.12.06. 16:55

Ha kell, maga a dékán nyújt elsősegélyt

Ha egy tanévnyitón ott a dékán, az nem túl nagy meglepetés. Ám dr. Betlehem József, a PTE Egészségtudományi Karának vezetője a kari ünnepségen legutóbb egyik kolléganőjét elsősegélyben is részesítette, s mint kiderült, igen sűrűn kerül hasonló helyzetekbe.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

A hippokratészi eskü szerint az orvos ahol tud, segít. Gyakran előfordulnak ilyen beavatkozások?

– A múlt hónapban kétszer is megtörtént ez velem. Egy pécsi szálloda ünnepi rendezvényén a kórus egyik hölgytagját, aztán a napokban a Hannover–Bécs repülőjáraton egy cukorbeteg olasz menedzsert kellett elsősegélyben részesíteni. Egyébként repülőn ez volt a harmadik segélynyújtói közreműködésem.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Túlhajszolt életünk több stresszhelyzetet is teremt”
[/caption]

– Szakmájánál fogva jobban odafigyel az ilyen esetekre, vagy egyszerűen vonzza a bajt?

– Valóban felmerülhet az utóbbi gyanú, mert korábban az egyetem egyik sofőrje is megjegyezte, ha mi együtt autózunk, mindig beleszaladunk az úton egy balesetbe. Ugyanis többször is megtörtént, hogy elsőként érkeztünk az ütközések helyszínére, és segíteni kellett. Mindemellett inkább arról van szó, hogy túlhajszolt életünk több stresszhelyzetet teremt, s olyankor gyakoribb a hibázás, a balesetek lehetősége, nem beszélve az állapotunkat érintő kedvezőtlen hatásokról.

– Az tiszta, hogy az egészségügyi szakembernek mi ilyenkor a teendője. De mit csináljon a laikus, aki elsőként észleli a bajt?

– Mérje fel, hogy leselkedik-e a helyzet résztvevőire további veszély, majd győződjön meg arról, hogy az illető csak rosszul van, vagy esetleg már légzése sincs. És értesítse mielőbb szakszerűen a mentőket.

– Oktatási vonalon mi a valóság, ott nincs most veszélyhelyzet?

– Azt gondolhatnánk, hogy az egészségtudományi karra jelentkezőket nem érintheti a keretszámcsökkentés, hiszen például mentősökre, védőnőkre, ápolókra mindig szükség van. Ám mégis csaknem a felére csökkent a levelezős elsőéves hallgatóink száma a tavalyi évben, mert csaknem háromszorosára emelték a költségtérítés összegét, s aki az egészségügyben dolgozik, az nem tud évente 350 ezer forint tandíjat félretenni.

A sürgősségi ellátás avatott szakembere

Dr. Betlehem József 1974-ben született Zalaegerszegen. A PTE Egészségtudományi Karának zala­egerszegi intézetében végzett diplomás ápolóként, majd mentőápolói szakképesítést szerzett. Mentősként dolgozott, és tanított a zalaegerszegi felsőfokú intézményben, miközben elvégezte a JPTE pedagógia szakát és az okleveles ápolói egyetemi képzést is. Ledoktorált, a PTE Egészségtudományi Kar sürgősségi ellátási tanszékét vezeti, 2010-től a kar dékánja. Felesége, Mónika közgazdász, Réka lányuk két és fél éves.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!