Közélet

2013.10.09. 11:33

Fertőzést is terjeszthet a galambürülék - a pécsi Magasház gócpont

Kórokozót terjeszthet a városi galambok megszáradt ürüléke, ha szellőzőkön, ablakokon át bejut a lakásba. Egyebek mellett emiatt is félnek a pécsi 25 emeletes Magasház közelében élők.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

„Szeretném, ha mielőbb lebontanák ezt a „remekművet”, mert félek, hogy valami a fejemre repül, vagy összedől. De amiatt is, mert hosszú évek óta ezernyi galamb fészkel itt, s üríti székletét, több tonna lehet már ott, s köztudott, hogy fertőző. Mindez azzal a ténnyel kombinálva, hogy nincsenek az épületben ablakok sok helyen, s a magasság miatt a szél is állandóan fúj, már aggasztó” – osztotta meg velünk félelmét egy Magasház közelében élő fiatalember.

Hozzátette, hogy ez már több környéken élő fejében is megfordult, és erről magunk is meggyőződtünk a helyszínen. Volt aki azt mondta, fél, hogy valami baja lesz a porladó ürüléktől, egy kisgyermekes anyuka pedig a galambok miatt is aggódik, szerinte ugyanis maguk az állatok és tolluk is fertőző. Utóbbit azonban nem erősítette meg egy egészségügyi szakember vagy madárvédő sem. A megszáradt galambürülék azonban más kérdés.

– Tudomásunk szerint nem történt még olyan emberi megbetegedés Pécsett és Baranyában, amelyet bizonyíthatóan galambürülék-fertőzés okozott volna – mondta megkeresésünkre dr. Kassay Veronika, Baranya megyei tisztifőorvos.

A veszély azonban ettől függetlenül szerinte is valós. A galambok ugyanis székletükkel együtt ürítenek bakteriális kórokozókat, leginkább Salmonellát is, ami fertőzés- és járványveszélyt jelenthet. Főként ott, ahol a megszáradt galambürülékpor közvetlenül bejuthat a lakásba, például nyílászárókon, szellőzőkön keresztül.

Esély arra is van, hogy az egyes madarak, köztük esetenként galambok által közvetített papagájkórt kapjon el valaki. A tüdőgyulladást okozó speciális bakteriális fertőzést egy baktériummal fertőzött papagáj, kanári, ritkábban galamb, sőt akár baromfi tollából származó por belégzése okozhatja.

Több tonna guanót is találtak már egyes házakban. Erről, és arról is olvashat a szerdai Dunántúli Naplóban, hogy hány tonna galambkaki lehet a Magasházban. A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!