Közélet

2014.04.03. 09:01

Érdemes elkezdeni az allergia elleni megelőző kezelést

Az enyhe időnek köszönhetően szinte egyidőben indultak virágzásnak a fák, aminek nem örülnek a pollenallergiára érzékenyek.

Hajdu Zs. (Dunántúli Napló)

Az Országos Környezetegészségügyi Intézet jelentése szerint most elsősorban a nyír virágporának mennyisége éri el a magas vagy a nagyon magas szintet. Magas lehet a kőris, a fűz, valamint a ciprus- és tiszafafélék pollenkoncentrációja is, valamint megkezdődött a tölgy és a platán virágzása is, pollenkoncentrációjuk a héten várhatóan emelkedni fog, és eléri a tüneteket okozó szintet.

A légúti allergiák tünetei elsősorban tüsszögés, orrfolyás és orrdugulás formájában jelentkeznek. Emellett szem- és torokviszketés, könnyezés is kialakulhat, valamint allergiás kötőhártya-gyulladás is előfordulhat. Tüneti szerekkel – szájon át szedhető antihisztaminok és helyileg ható lokális szteroidkészítményekkel – a panaszok mérsékelhetőek, segítségükkel a betegek átvészelhetik az allergén növény virágzásának időszakát.

A szakemberek szerint az allergiaszezon elején járunk, még előttünk a pázsitfüvek és a különböző gabonafélék virágzásának időszaka is. Például az egyik legjellemzőbb, pázsitfű-allergia esetén – az áprilisban–májusban kezdődő pollenszórás előtt – még érdemes elkezdeni az immunterápiás kezelést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!