Közélet

2009.05.20. 17:52

Egyre népszerűbbek a japán rajzfilmek

Hogy a japán rajzfilmek egyre népszerűbbek Magyarországon is, az köztudott. Hogy Pécsett rajongói klubja van a műfajnak, már kevésbé ismert. Ezért is látogattunk el az egyik összejövetelükre.

Fülöp Zoltán

Voltak persze elképzeléseink. Gonoszkodóak is (biztos mindenki hülye jelmezben lesz), jóindulatúak is (nyilván mindent tudnak Japánról). Másfél óra alatt az összest felülírtuk.

– A Pécsi Anime Fanclub 2007. július 21-én alakult meg: ültünk hatan a Rundó kerthelyiségében, és eldöntöttük, hogy létrehozzuk a klubot – vázolja a kezdeteket kérdésünkre Kárpáti Zoltán. – Szóval nincs ebben semmi misztikus: egyszerűen egymásra találtak azok az emberek, akiket ez érdekel.

Végigpillantunk hát „azokon az embereken”: határozottan vidám a társaság, a jelen lévő 25–30 tag kis csoportokra bomlik, úgy beszélgetnek elmélyülten. És senki sincs hülye jelmezben.

– Én azért is szeretem különösen a klubunkat, mert bár a műfajon belül rengeteg irányzat különböztethető meg, mi mégis mindannyian elfogadjuk a másikat – erősíti meg felvetésünket Stettner Judit, szintén alapító. – Van, akinek a Dragon Ball a kedvence, van, akinek a Sailor Moon, és olyan is akad, aki az olyan komolyabb filmek felé mozdult el mint az Akira vagy a Ghost in the Shell. Ám ebből semmi feszültség nincsen a csapaton belül.

Az idillt festő monológ közben elhangzott egy hívószó: Dragon Ball. Rá kell kérdeznünk: nem vet a mai napig rossz fényt az animékre az inkriminált sorozat?

– Nehéz kérdés – válaszolja elkomolyodva Kárpáti Zoltán. – Az első áttörés ugyanis egyértelműen ehhez a sorozathoz köthető. Rengetegen megszerették, az iskolákban (én például akkor még általánosba jártam) a srácok közül alig volt, aki nem tudta, ki az a Son Goku, őt utánoztuk, ahogy energiáját koncentrálva egy KI-lövést visz véghez, melyhez elengedhetetlenül társult a „ka-me-ha-me-ha” kiáltás. Szóval igazi áttörés volt, s bár sokan nem tudták még, hogy ezt úgy hívják, hogy anime, de megszerették ezt a fura rajzolású műfajt. Aztán jött a mélypont. Sajnos a Dragon Ballt pár kisgyermek komolyabban vette, és megpróbálta a valós életbe átültetni. Ez- után jöttek az aláírásgyűjtések a sorozat ellen, a betiltások. Kemény korszak volt.

Azóta viszont újra derűs az ég: a tévét kapcsolgatva gyorsan belebotlunk csak ilyen rajzfilmeket sugárzó csatornába, sorra jelennek meg dvd-n a műfaj klasszikusai (így például Hayao Miyazaki filmjei), sőt, néhány komolyabb munka (Akira, Perfect Blue) a mozivásznon is feszített.

– Szóval ez már messze nem csak Dragon Ball – veszi újra át a szót Stettner Judit. – Itt, a klubban ráadásul a „perifériák” is érdekelnek minket. Szóval hallgatunk japán zenét, eszünk szusit, olvasunk regényeket, nézünk filmeket.
– És ki a klub kedvenc rendezője? – kérdezünk vissza, kis szakmai kíváncsisággal.
– Ó, hát így nem nagyon szelektálunk, igyekszünk mindent megnézni.

A beszélgetésbe egyre többen kapcsolódnak be, észre sem vesszük, és már arról társalgunk, hogy melyik japán popegyüttes a legjobb, hogy miféle álnosztalgia jelenik meg az öltözködésben, illetve, hogy kik és mennyit loptak a japán zenekarok vizualitásából. Nem nagyon tudjuk meggyőzni a másikat – de mi is tudjuk: itt éppen az a jó, hogy nem is kell.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!