Közélet

2014.02.14. 08:06

Egy hét múlva választ rektort a Pécsi Tudományegyetem

A két jelölt, Bódis József és Mellár Tamás vitafórumon ismerteti programját jövő hétfő délután.

Fülöp Z. (Dunántúli Napló)

Egy hét múlva minden eldől: február huszadikán ül össze a Pécsi Tudományegyetem Szenátusa, hogy eldöntse, a két rektorjelölt (Bódis József és Mellár Tamás) közül melyiket szeretné az intézmény élén látni. A harminchat tagú Szenátus minden tagja titkosan szavaz majd, ez alapján megszületik a sorrend – a PTE ezután az élen állót fogja javasolni rektornak a kinevezési joggal rendelkező Emberi Erőforrások Minisztériuma felé.

Bár minden valószínűség szerint a szenátorok már tudják, kire fognak szavazni, a választást a hagyományoknak megfelelően megelőzi a rektorjelöltek vitafóruma. Ezt február 17-én, azaz jövő hétfőn, délután fél kettőtől rendezik meg a Halasy-Nagy József Aulában – a program során Bódis József és Mellár Tamás ismerteti rektori programját és válaszol a kérdésekre. A vitafórum a jelöltek megállapodása alapján az egyetemi polgárok számára nyilvános, a külső sajtó számára nem. Mégsem marad le a vitafórumról egyetlen érdeklődő sem, hiszen az eseményt az Universitas Televízió élőben közvetíti a www.pte.hu oldalon.

A rektorjelöltekkel lapunk már korábban készített interjút, amelyben a programjukról is beszéltek. Bódis József kiemelte: amennyiben folytathatja a munkát, mindenképpen lépni fog néhány területen, reagálva a csökkenő diáklétszámra és a forráskivonásra. (Erre már csak azért is szükség van, mert márciusig el kell készíteni az intézmény költségvetését.) Mellár Tamás mint kihívó ugyanakkor másra helyezné a hangsúlyt: ő a „vállalkozó egyetem” kifejezést használva arra koncentrálna, hogy az itteni kutatások, innovációk megtalálják a maguk piacát, s így belátható időn belül részben önfenntartóvá válhatna a Pécsi Tudományegyetem.

Júliustól kezdődik

A NÉGY ÉVVEL ezelőtti választáson ketten indultak: az akkori rektor, Gábriel Róbert kihívója Bódis József volt. A szavazáson az akkor 38 főből álló Szenátus minden tagja részt vett, s a végeredmény sokakat meglepett: Bódisra 24-én, Gábrielre 14-en voksoltak, azaz az új rektor a voksok közel kétharmadát begyűjtötte. Az új vezető 2010. július elsejével állt munkába.

A SZAVAZATOK mostani megoszlására nem tippelnénk, ám egy hasonlóság biztos: a minisztérium által kinevezendő rektor most is július elsejével kezdi a munkát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!