Közélet

2012.03.11. 19:03

Alig 120 ezer egy kezdő orvosnak

A diploma nem biztosít azonnali elhelyezkedési lehetőséget, de az átlagnál magasabb bért igen – csakhogy nem mindenkinek.

Ny.Sz. (Dunántúli Napló)

Az elmúlt hetekben többször hivatkoztak egy felmérésre, amelyből azt a cseppet sem meglepő tényt szűrték le több híradásban: egyetemi diplomával magasabb bért lehet elérni, mint középiskolai végzettséggel.

Az Educatio Nonprofit Kft. a napokban hozott nyilvánosságra egy másik kutatást, amely ennél jóval árnyaltabb, s olykor bizony meglepő tanulságokra jutott. A diplomás bérelőny itt is látszik: a 2011-es nemzetgazdasági átlagnál (nettó havi 140 ezer forint) mintegy nyolcezerrel több jut a frissen elhelyezkedett felsőfokú végzettségűeknek. Ugyanakkor nem lehet azt állítani, hogy ez túlzottan magas összeg volna, hiszen egy jó szakmát tanuló munkás, például egy CNC-esztergályos ennek a többszörösét is összehozhatja – akár Baranyában is, de a Nyugat-Dunántúlon mindenképp.

Az különösen meglepő, hogy az orvosi, egészségügyi szakon végzettek igencsak hátul kullognak a bérek terén (átlagban alig 123 ezer forinttal), így már talán jobban érthető, hogy a szakorvosjelöltek, azaz a rezidensek miért gondolkodnak tömegesen külföldi munkában. Az még elgondolkodtatóbb, hogy az egészségügyi dolgozók mögött állnak a bérlistán a művészeti képzést és a pedagóguspályát választók – utóbbiak a jelek szerint tényleg „a nemzet napszámosai”.

A képzési formák között is tapasztalhatóak eltérések. Az egyetemi diplomával rendelkezők, illetve azok, akik osztatlan és mesterképzéseken végeztek, magasabb fizetésről számoltak be.

A kutatás során 31 egyetemen, főiskolán végzett mintegy 20 ezer volt diákot kerestek meg, közülük 1887-en a Pécsi Tudományegyetemen szereztek diplomát.

A nőknek kevesebb jut, az állam rossz „gazda”

A végzettek válaszaiból kiderül, hogy egy férfi munkavállaló átlagosan 40 ezer forinttal keres többet, mint egy hasonló diplomával rendelkező nő. Ez a különbség változó mértékben, de minden képzési területen jelen van. A legmagasabb az eltérés a műszaki terület végzettjeinél, ahol a férfiak több mint 51 ezer forinttal keresnek többet, míg a legkisebb a társadalomtudományi területen, ahol „csupán” 23 ezer forintos a férfiak jövedelemtöbblete.

Az is kiderült, hogy a diplomások jobban járnak, ha a magángazdaságban helyezkednek el, legalábbis, ha csak a fizetéseket nézzük – hiszen lehetnek egyéb szempontok is. Sőt, ezen belül is a külföldi tulajdonú cégek lehetnek a vonzóak: ott ugyanis átlagosan 66 ezer forinttal magasabbak a bérek, mint a teljes mértékben magyar tulajdonban lévő vállatoknál, beleértve az állami és önkormányzati munkaadókat is.
S hogy mely ágakban lehet a legtöbb a fizetés? A legjobban fizető gazdasági szektorok az információ-kommunikáció, a pénzügyi-biztosítási tevékenység, valamint a villamosenergia- és gázellátás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!