Közélet

2013.02.13. 18:04

Aki emberként is éleslátásra törekszik

Az Év orvosa a pécsi dr. Garainé dr. Pámer Zsuzsanna lett. Hét egészségügyi szakember kapott az országban úgynevezett Astellas-díjat, de a közönség elismerését a szemész doktornő vehette át, mert a róla szóló három történet kapta a legtöbb szavazatot a neten.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Érthető a betegek hálája, hiszen a vakságtól mentette meg őket.

– Szerintem a betegek azt a küzdelmet értékelték, amit a makula degenerációnak, az éleslátás elfajulásának megállításáért folytattunk az utóbbi öt évben. Pár éve még ez a betegség gyógyíthatatlan volt, és mindig látásvesztést eredményezett. Ma már százszázalékos látást is visszaadhatunk, ha időben megkezdődik a kezelés. Végül elértük, hogy az OEP támogatja az ilyen szeminjekciós beavatkozást, de a Dunántúlon csak egyedül a mi klinikánkon.

– Gyakori ez a kór?

– Ötven év fölött jelentkezik, és évente megközelítőleg ötezer embert kezelnek vele négy helyen az országban. A fejlett országokban ez a vakság vezető oka. Úgy kezdődik, hogy a látótér közepén szürke, torz foltot lát csak a beteg, majd a folt koncentrikusan egyre nagyobb lesz. Genetikus okai is vannak, de a dohányzás, a vitaminhiányos táplálkozás is rizikófaktor a kialakulásában.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Szerintem a betegek a küzdelmet értékelték” – dr. Pámer Zsuzsanna
[/caption]

– A szemorvoslás hihetetlen gyorsan fejlődik. Mi a véleménye a szemüveget kiváltó lézeres szaruhártya-beavatkozásokról?

– Hogy kozmetikai műtét, s lehet olyan szövődménye, ami visszafordíthatatlan fátyolos látást okoz. Megjegyzem, csupán egyetlen olyan szemészt ismerek, aki önmagán is elvégeztette. Aki a klinikai módszert bevezette hazánkban, az például még ma is szemüveges.

– Hogyan kapcsol ki? Becsukja a szemét?

– Éppen ellenkezőleg. Imádok otthon főzni, és a patacsi kertünkben dolgozgatni, ahol gyönyörű egzotikus fák sorakoznak.

Három nyelven tanít

PÁMER ZSUZSANNA 1960-ban született Györkönyben. Pécsett a Leőwey Gimnáziumban érettségizett, a POTE-n 1985-ben diplomázott. Szemészetből szakvizsgázott, ösztöndíjasként két és fél évet töltött külföldön. Kezdettől a PTE Szemészeti Klinikáján dolgozik, melynek 2003-tól az igazgatóhelyettese. Egyetemi docens, angolul és németül is tanít.

FÉRJE KÓRÉLETTANÁSZ, lányuk, Eszter 17 éves.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!