Közélet

2013.02.12. 12:52

Akár félmilliárd forintnál is többet kaphat a pécsi egyetem

– A kutatóegyetem cím kötelezettséget is jelent számunkra – többek között erről is beszélt lapunknak dr. Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Nagyon régóta vártunk már erre – szögezte le dr. Bódis József rektor.

– Úgy érti, hogy a bejelentésre?
– Nem. Arra, hogy a Pécsi Tudományegyetem megkapja a kutatóegyetemi címet. Amikor három éve először kiosztották ezt az elismerést, én már akkor mondtam, hogy valójában nekünk is meg kellett volna kapnunk. Akkor öt intézménynél húzták meg a határt – meggyőződésem, hogy mi akkor a hatodikak voltunk.

– Ezt alátámaszthatja az is, hogy most hat egyetemet emeltek ki – és ebbe már belefért a pécsi.
– Így van, de még egyszer mondom: szerintem mi már három éve megérdemeltük volna. A Pécsi Tudományegyetemen folyó munka egyértelműen a legjobbak közé emel minket.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] „Már három éve is megérdemeltük volna a címet” – Bódis József
[/caption]

– Most a legjobbakból is kiemeltek hármat, ők lettek a legeslegjobbak, a kiemelt egyetemek. Helye lett volna itt is a PTE-nek?
– Szívem szerint azt mondanám, hogy igen, sőt, egy korábbi interjúban azt nyilatkoztam, hogy a földrajzi elhelyezkedésünk miatt is megkaphatnánk, hiszen mi vagyunk a Dunántúl legjobb egyeteme, de ha az eszemre hallgatok, akkor azt mondom: el vagyunk maradva a három kiemelt intézménytől. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy tényleg csak egy nagyon kicsivel vagyunk mögöttük. Amennyiben stabilizálódik a helyzetünk, s ebben a kutatóegyetemi cím is sokat jelenthet, akkor ez ledolgozható, ráadásul a kormányzati törekvés abba az irányba mutat, ami nekünk kedvez: nevezetesen az értékrendszerbe beemelnék a művészeti teljesítményt is, ebben pedig mi nagyon erősek vagyunk.

– Elhangzott az előbb egy félmondat: „Amennyiben stabilizálódik a helyzetünk”…
– Igen, ez kulcskérdés. Az biztos, hogy a jelenlegi számokkal, azaz azon támogatással, amennyire kormányzati ígéret van, korrekt költségvetést nem tudunk készíteni. Ugyanakkor elébe menve az azonnali rémhírterjedésnek: vannak megoldási javaslataink erre a helyzetre is.

– Például nem gazdaságos szakok megszüntetése? Létszámleépítés?
– Na, pont nem ezek. Ezeket szeretnénk leginkább elkerülni. A PTE egyik legfőbb vonzereje a sokszínűsége, meggyőződésem, hogy hiba lenne ezt elkezdeni ész nélkül redukálni.

– Rendben. És ésszel?
– Az nagyjából elkerülhetetlen. Jelenleg is folynak a tárgyalások a kormányzattal a finanszírozás mikéntjéről, az intézmények folyamatosan gyűjtik az adatokat, de az biztosnak látszik, hogy szükség lesz racionalizálásra. Ez azonban, mondom újra, nem azt jelenti, hogy bizonyos szakok ellehetetlenülnek. Legfeljebb átalakulnak kissé.

– Térjünk vissza a kutatóegyetemi címhez. Amellett, hogy jól hangzik, mit jelent az olyan, kisebb karoknak, mint mondjuk a szekszárdi Illyés Gyula Főiskolai Kar?
– Részint az ezzel járó pozitív hozadékokat ők is élvezhetik, azaz például a cím mögött felsejlő stabilitást, részint pedig használhatják azt a tudományos bázist, amit az elismerés garantál.

– Konkretizáljuk ezt kicsit!
– A kutatóegyetemi cím kötelezettséget is jelent: nem arról van szó, hogy most elnyertük, és a következő három évre hátradőlhetünk. Egyfelől haladnunk kell azon az úton, amit kiválasztottunk, azaz támogatni a fejlesztéseket, a kutatásokat. Másfelől pedig meg kell céloznunk a kiemelt egyetemi státuszt, hiszen ez a következő lépcsőfok, ez hozhat újabb komoly pénzeket, s újabb fejlesztéseket.

– És van realitása a kiemelt egyetemi címnek?
– Meggyőződésem, hogy van. És az sem biztos, hogy megint három évet kell várnunk erre.

A pontos összegekre még egy ideig várni kell

Ahogy arról már lapunkban is beszámoltunk, a 2013-as költségvetés összesen 10 milliárd forintot különített el a legkiválóbb felsőoktatási intézmények támogatására. A pontos összegeket is tartalmazó értesítést várhatóan a közeljövőben, sőt, akár már a napokban megkaphatják az érintett intézmények – úgy tudjuk, a pécsieknek félmilliárd forintnál több, de egymilliárdnál kevesebb jut majd.

A kormány két kategóriát különböztet meg: kiemelt felsőoktatási intézmény címet viselheti a Debreceni Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem. A sajtóba kiszivárgott hírek korábban arról szóltak, hogy ezen három intézmény kapja az említett 10 milliárd forint felét, de a pontos tájékoztatásra még várni kell, mivel először az intézmények vezetőit értesíti a kormányzat.

Kutatóegyetem minősítése legfeljebb hat egyetemnek lehet egyidejűleg – ebbe a hatosba került be a PTE, a fentiekben említett három intézmény, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem s a Semmelweis Egyetem.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!