Közélet

2013.12.16. 18:46

A PTE rektora szerint munkahelyeket is teremthetnek

Brazília és leépítések, támogatás és zárolás, nemzeti egyetem és kancellár – bőven volt miről kérdezni dr. Bódis Józsefet, a Pécsi Tudományegyetem rektorát.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

– Kezdésként elég egy szót mondanunk: Brazília.

– Fogalmazzunk úgy, hogy ez egy szerencsétlen történet, amiből valóban nem jól jöttünk ki. Összemosódott egy sor olyan dolog, amelynek nem volt köze egymáshoz, ráadásul a sajtó egy része, legalábbis én úgy látom, meglehetősen ellenséges volt velünk.

– Merthogy mi történt pontosan?

– Az egyetemünk hallgatóiból és tanáraiból álló csoport elnyert egy lehetőséget arra, hogy részt vegyen egy csaknem háromhetes tanulmányúton, melynek egyik állomása volt a World Science Forum. Én a Magyar Rektori Konferencia küldöttjeként és a Forum meghívására voltam jelen a rendezvényen összesen három napig. Ez önmagában túlságosan nagy hírértékkel nem bírna, ha nem ezzel egy időben lettek volna az elbocsátások.

– De akkor voltak…

– Igen, és sokan ezt összekapcsolták. Helytelenül. Részint a brazil út már jóval korábban eldőlt, részint pedig a leépítések szükségességéről is már sokkal régebben döntöttek a karok.

– És ez most hol tart?

– Az érintettek ezekben a napokban kapják meg az értesítéseket. Korábban a racionalizálást meg tudtuk úgy oldani, hogy a nyugdíjasoktól és az oktatásban nem résztvevőktől köszöntünk el – most már azonban ez nem elég. A karok kénytelenek az oktatói gárdához is nyúlni.

– És mi lesz, ha folytatódik az eddigi tendencia, azaz jövőre még kevesebb diák lesz?

– Akkor arra ismét reagálnunk kell. Részben úgy, hogy a divatos szakokat még inkább fejlesztjük, részben pedig úgy, hogy a „kihalókat” szüneteltetjük, továbbá a felszabaduló oktatási kapacitást külföldi hallgatók képzésére fordítjuk. De, hangsúlyozom, azért azzal számolunk, hogy nem lesz újabb drasztikus csökkenés ezen a területen. Az az igazság, hogy legutóbb nem sikerült úgy a felvételi, ahogy terveztük. Nem tudtuk vonzóvá tenni ezt a munkahelygondokkal küszködő régiót és várost a diákok számára, holott a felsőoktatási intézmények kiválasztásakor ez is egy fontos szempont. Ha ugyanis nincsen munkalehetőség az adott helyen, akkor már­is kiesik egy fontos szempont a választásban.

– Mondjuk nem hiszem, hogy az egyetem feladata lenne egy városban munkahelyeket teremteni…

– De most mégis így áll a helyzet. Hiszem, hogy elsősorban a Szentágothai Kutatóközpontnak, illetve az ezzel kapcsolatban álló vagy állni fogó cégeknek köszönhetően ezen a téren is meghatározó tényező leszünk a közeljövőben. Munkahelyteremtés vonatkozásában igen komoly programokon dolgozunk, mellyel jelentősen szeretnénk változtatni a jelenlegi helyzeten.

A teljes interjú a keddi Dunántúli Naplóban olvasható! A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!