Közélet

2012.10.12. 20:09

A legveszélyesebb kórokozókat is vizsgálhatják Pécsett

Címkék#Pécs

Új biztonsági laboratóriumot mutattak be a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában. A sajtóbejáráson mi is ott voltunk.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Részben olyan volt mint egy katasztrófafilmben – részben (hála istennek), teljesen más. A biztonsági előírások szigorúak voltak a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában: a portától a labor bejáratáig tizenöt kamera kísérte mozgásunkat, három mágneskártyás ajtón és egy ujjlenyomat-olvasón is át kellett verekednünk magunkat a belépésig. Nem véletlenül mondta dr. Jakab Ferenc, a laboratórium vezetője, hogy nehezebb ide bejutni, mint az Alcatrazból kijönni. Hogy mégsem éltünk át katasztrófát, azt a cikk elkészülte is bizonyítja. Épségben, egészségben maradtunk.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A különleges berendezéseket nem mindennapi biztonsági eszközök védik az illetéktelen kezektől
[/caption]

– Napjainkban egész Európában elsőbbséget élvez a fertőző betegségek kutatása – mondta dr. Jakab Ferenc. – Az ezek ellen vívott küzdelemben a tudomány talán egy újabb lépéselőnyt szerzett egy kiemelkedően magas biológiai biztonsági szinttel rendelkező laboratórium létrehozásával. A labor hazánkban példa nélküli biztonsági technológiával és egyedülálló kutatási műszerparkkal segíti a szakemberek munkáját – a műszerek összértéke jóval meghaladja a százmillió forintot.

Mint megtudtuk, a fő kutatási téma az állatokról emberre terjedő vírusok által okozott megbetegedések vizsgálata. Legismertebb példaként a laboratórium vezetője a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást említette. A kutatócsoport a diagnosztikai paletta fejlesztésével folyamatos szakmai kapcsolattartást épített ki gyakorló orvosokkal, így lehetőség nyílik a vírusfertőzések klinikai jellemezőit is megfigyelni, nyomon követni.

Az állatok a vírusgazdák

A CSOPORT fő kutatási témája a virális zoonózisok, azaz az állatokról emberre terjedő vírusok által okozott megbetegedések vizsgálata. A virális zoonózisok számos képviselője jelen van hazánkban is, mint például a kullancsok által terjesztett vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás, a nyugat- nílusi láz kórokozója, vagy a kevésbé ismert, de olykor igen súlyos fertőzéseket okozó hantavírusok. A környezeti tényezők, valamint az emberi élettér kiterjedésével, megváltozásával, a globális felmelegedéssel az állatok által hordozott vírusok egyre növekvő egészségügyi és járványügyi veszélyt jelentenek.

Orvosoknak is segítség

A LABORATÓRIUMBAN dolgozó, speciálisan képzett szakemberek a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának Biológia Intézetének munkatársai – vezetőjük dr. Jakab Ferenc egyetemi docens. A kutatók folyamatos munkakapcsolatot tartanak a Biológia Intézet tanszékeinek egyéb munkatársaival, illetve az egyetem Általános Orvostudományi Karának és a Klinikai Központjának orvosaival is – a vizsgálataik az ő munkájukat is segítik. A kutatócsoport számos hazai és külföldi együttműködési kapcsolattal rendelkezik, kutatásaikat pedig folyamatosan megújuló európai uniós pályázati forrásokból fedezik.

Pánikgomb a sarokban

TERMÉSZETESEN AZ új laborban sem kellett sokáig keresgélnünk (sem nekünk, sem a fotósoknak) a nagy, piros kapcsolót: a pánikgomb az egyik sarokban kapott helyet. Ahogy Jakab Ferenctől megtudtuk, amennyiben azt valaki megnyomja, a teremben folyamatosan működő két kamera képe megjelenik a porta monitorján, azaz az éjjel-nappal működő portaszolgálat azonnal látni fogja, hogy mi a probléma forrása. Ezenfelül a laboratórium vezetője (azaz Jakab Ferenc) egy SMS-t kap arról, hogy valami probléma van. Talán mondanunk sem kell: ez idáig legfeljebb a tesztelés során nyomta meg valaki a piros kapcsolót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!