Közélet

2012.03.26. 19:57

Rokkantsági nyugdíj: a legutolsó figyelmeztetés

Címkék#Pécs

Március 31-ig mindenkinek jelentkeznie kell felülvizsgálatra, aki tavaly év végéig nem töltötte be az 57. életévét és III. csoportos rokkantsági vagy baleseti rokkantsági nyugdíjas volt, illetve rendszeres szociális járadékot kapott, különben májustól végleg elveszíti az ellátását.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A rokkantnyugdíjasok felülvizsgálata kapcsán a Baranya Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága arról tájékoztatta a Dunántúli Naplót, hogy a megyében a 11146 érintett közül 9557 személy nyilatkozatát fogadták be, közülük 9228 fő kérte a felülvizsgálatot. Egyben felhívták az eddig nem nyilatkozó mintegy 1900 fő figyelmét arra, hogy hamarosan lejár a nyilatkozat benyújtására megadott törvényes határidő. Ennek lejárta után csak igazolási kérelem benyújtása és elfogadása esetén lehet a nyilatkozatot megtenni.

Az igazolási kérelemben az eddig állami rokkantellátásban részesülőknek tisztázniuk kell a nyilatkozatbenyújtási határidő elmulasztásának okát is.

Tekintettel arra, hogy a március 31-i határidő szombatra, pihenőnapra esik, az április 2-án éjfélig postára adott, vagy benyújtott kérelmeket is elfogadják.

A segély marad

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége arra kéri az érintetteket, hogy vegyék nagyon komolyan a határidőt. Ha ugyanis a felülvizsgálatra nem jelentkeznek, májustól ellátatlanok maradhatnak a mostani szabály által érintett rokkantnyugdíjasok. Munkanélküli-ellátásra sem lesznek jogosultak, hiszen nem volt ehhez munkaviszonyuk. Nem marad más számukra, mint a szociális segély kérelmezése. A döntés elmulasztása tehát súlyosan érinthet személyes, családi sorsokat.

Nyomtatvány kell

A komplex minősítésre vonatkozó nyilatkozatot az érintett ügyfelek postai úton a tájékoztató levéllel együtt megkapták. Amennyiben valakihez mégsem jutott el, vagy időközben elvesztette, azok számára a nyomtatvány kitölthető és letölthető formátumban megtalálható az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság honlapján (http://www.onyf.hu/) a nyomtatványok–további nyomtatványok–nyugdíjigénylés menüpontban is, il-letve beszerezhető az ügyfélszolgálaton.

A baranyai napilapra ITT fizethet elő!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!