Közélet

2010.09.26. 08:12

A bujkálás vége: hétfőtől legális a pálinkafőzés

A bérfőzdékben holnap kezdik a nagyüzemet, s alighanem az eddig tiltott lepárlók is előkerülnek a padlásról, pincéből. Ugyanis szabad utat kapott a házi lepárlás, s nincs szeszadó sem.

Kozma Ferenc

Hétfőtől előveheti bárki a pajtában, padláson eldugott pálinkafőzőjét, beindíthatja a konyhában a kuktafazekat. A portákról, présházakból kiszűrődő bódító pálinkaillat szeptember 27-től nem bűncselekmény már, s nem szól érte a finánc sem, bizonyos határokon belül. Jelesül, hogy minden magyar háztartásban 86 liter ötvenfokos nedű főzhető ki szabadon és szeszadómentesen, a többiért viszont fizetni kell. Ehhez persze még egy információ is szorosan hozzátartozik, a gyümölcs eredetét sem firtathatja senki.

Amint azt lapunknak Hajgató Zoltán pénzügyőr alezredes, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-dunántúli Regionális Parancsnokságának megbízott vezetője elmondta, akár narancsból is főzhetünk pálinkát. A törvény ugyanis azt mondja szó szerint, hogy „saját tulajdonú gyümölcsből” készülhet a cefre, tehát ha valaki úgy gondolja, bárhol megvásárolhatja az alapanyagot.

További nagyon jó hír, hogy szabadon vásárolhatunk idehaza és az unió országaiban lepárlókészüléket (100 liter üsttérfogatig), hazahozhatjuk, és nem kell regisztráltatni, bejelenteni sehol. A lepárló persze drága, több százezer forintba kerül a gyengébbje is. Ráadásul felmerül az is, hogy vajon megéri-e az otthoni vacakolás, mivel ott sincs ingyenben, ráadásul a kifőtt, visszamaradt anyag elhelyezése sem egyszerű. A bérfőzdékben erre nincs gond. Tegyük hozzá, hogy a főzdékben meglehetősen nagy a sorban állás, van, ahol már csak november végére, decemberre lehet bejelentkezni, s a főzés költsége literenként (megspórolva a korábbi 705 forintos szeszadót) csupán 500 forint körül mozog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!