Közélet

2012.05.05. 15:27

400 ágyas: nyáron jönnek a gépek

Címkék#Pécs

Miközben gőzerővel folyik a Pécsi Tudományegyetem kutatóközpontjának építése, az intézmény másik nagy beruházása, a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciója még mindig embrionális állapotban van.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Lapunkban már többször írtunk arról, hol is tart pontosan a 400 ágyas klinika felújítása. Vagyis írtunk volna: bár az épületből már tavaly áprilisban kiköltöztek a gyógyító egységek, a munkálatok még most sem kezdődtek el.

– Ha az eredeti rend szerint történtek volna az események, akkor már bőven dolgoznának a helyszínen – mondta el kérdésünkre dr. Kollár Lajos, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának főigazgatója. – Ám a magyarországi közbeszerzés már csak olyan, hogy mindenki megtámad mindenkit. Most is ez történt, így pedig nehéz gyorsan haladni.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] A kiköltözés már nem visz el időt: a 400 ágyas tömbje már egy ideje üresen áll, várva az átfogó felújítást végző munkások hadát
[/caption]

Információink szerint ugyanakkor immáron valóban (egyfajta) finiséhez érkezett a beruházás. Ahogy arról már beszámoltunk, az építési feladatokra egyetlen kivitelezőt szeretne alkalmazni az egyetem, s az eredménytelenné nyilvánított első közbeszerzési eljárás után a másodikat bonyolítják éppen. A tárgyalások tehát jelenleg is zajlanak, s bár az eredményhirdetésre még várni kell, óvatos becslések szerint is legkésőbb a nyár közepén elkezdődhetnek a munkálatok, s így 2014-re készen lesz a felújítás.

– Ilyenkor azért felértékelődik a korábban oly sokszor kritizált integráció is – fűzte hozzá Kollár Lajos. – Ha ugyanis most nem állnának a rendelkezésünkre az egykori megyei kórház épületei, a betegellátás komoly problémákkal szembesülne. S nem beszélhetnénk arról, hogy azon túl, hogy a pácienseknek esetleg nem a megszokott helyre kell menniük, semmiféle fennakadást nem okoz a 400 ágyas klinikai tömb rekonstrukciója.

Immár csaknem ötvenéves a pécsi épületkomplexum

Lassan tíz éve, hogy egy mondatban először elhangzottak a „klinikai tömb” és a „rekonstrukció” szavak. Az akkor még Pécsi Orvostudományi Egyetem vezetése 1997-ben már azon dolgozott, hogy a 400 ágyas klinika egyes szárnyai, osztályai hová, miképpen költöznek majd a nagy felújítás idején. A rekonstrukció azonban akkor teljes egészében elmaradt. A pécsi 400 ágyas klinika 1966-ban épült, alapterülete majdnem 30000 négyzetméter.

Az épület meghatározó jellegű volt az akkori kórházi és klinikai jellegű építkezések között – magas színvonalon megfelelt és megfelel még ma is az orvos- és ápolásszakmai ellátások logisztikai szempontjainak. Az épületet az ismert építész, Gádoros Lajos professzor tervezte. Az elmúlt csaknem ötven év természetesen nyomot hagyott a kiszolgáló gépészeti és egyéb infrastrukturális hálózatokon – ezek jelentősen elavultak, s néhány egység állapota kritikus szintre került.

Jövő augusztusban már lehetnek visszaköltözők

Az építkezés első üteme, valamint a „Sürgősségi”-projekt és az „Oktatási Központ” építkezése 15 hónapot vesz igénybe, ami 2012. júliusi építkezéskezdetet feltételezve 2013. augusztus végi befejezést jelent. A második ütemben kerül sor a jelenleg még működő B-szárny felújítására, ahonnan az ott most működő osztályok átköltöznek az addigra elkészülő új épületszárnyakba.

Az orvosszakmai funkciók visszaköltöztetésének ütemterve pontosan kidolgozott, de annak véglegesítése az építtető céggel történt megállapodás után, és az építkezés előrehaladása során lesz lehetséges. A tervek szerint 2014 tavaszára a mind építészetileg, mind orvostechnológiailag jelentősen korszerűsített 400 ágyas klinika épületében üzemel majd a Klinikai Központ sürgősségi ellátása, valamint a diagnosztikai, a sebészeti, a mozgásszervi sebészeti (ortopédiai, traumatológiai) és a főbb belgyógyászati egységek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!