Kék hírek, bulvár

2014.02.26. 13:15

E-cigi: illegális a nikotin

Címkék#Pécs

Hétszáz darab elektromos cigaretta utántöltőt foglaltak le a pénzügyőrök egy pécsi üzletben, egy próbavásárlást követően. A terméket illegálisan forgalmazták, egészségügyi termék hamisítása miatt indítottak büntetőeljárást.

Máté Balázs

Pénzügyőrök jártak a napokban Pécs belvárosában, egy elektromos cigarettát és a hozzávaló egyéb kellékeket forgalmazó, webshopként üzemelő cég telephelyén. Az ellenőrök próbavásárlást tartottak, elektromos cigaretta utántöltőt vettek, de nem kaptak nyugtát. Kiderült, hogy az egyszerűsített foglalkoztatottként működő eladót aznapra be sem jelentették, valamint az is, hogy a gyanú szerint az utántöltőket engedély nélkül forgalmazza a vállalkozás. A bolt és a raktárhelyiség átvizsgálása során 700 darab, másfél millió forint értékű utántöltőt találtak, a termékeket a vállalkozás illegálisan szándékozta forgalomba hozni.

A pénzügyőrök egészségügyi termék hamisítása bűncselekmény gyanúja miatt lefoglalták az árut és értesítették a rendőrség munkatársait, akik büntetőeljárás indítottak.

Magyarországon ugyanis tavaly július óta a gyógyszertörvény hatálya alá esik az e-cigaretta, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanolyan, éveken át tartó engedélyezési folyamat után lehetne csak forgalomba hozni, mint bármilyen más vényköteles szert. Az indoklás szerint azért, mert a benne lévő nikotin farmakológiai hatású anyag, ezért ugyanaz a szabályozás vonatkozik rá, ami a gyógyszerekre. Mindezzel tulajdonképpen illegálissá vált a termék, annak ellenére is, hogy nincs egységes tudományos álláspont a készülék hatásaival kapcsolatban. Másrészről maga a készülék, aminek használatához szükség van az utántöltőre, továbbra is szabadon tartható – viszont elvileg nem használható, legalábbis legálisan biztosan nem.

Évek járhatnak érte

Három évig terjedő büntetést szabhatnak ki a bíróságok a hamis gyógyszerek gyártóira, forgalmazóira, terjesztőire. Talán kevesen tudják, de már ezen szerek puszta birtoklása is bűncselekménynek számít hazánkban.
Öt évig terjedő szabadságvesztés járhat azért, ha a hamisított orvosság súlyos egészségromlást okoz, illetve kettőtől nyolc évig terjedő börtönt, ha használata halálhoz vezet. 

Csodabogyókat inkább a pult alól

Hamis gyógyszernek számítanak azok a készítmények is, amelyekben a hatóanyagok azonosak a legálisakéval, ám nem estek át az engedélyezési folyamaton. Magyarországon a szakemberek 2-3 százalékra teszik az illegális készítmények arányát a mintegy 600 milliárd forintnyi éves gyógyszerforgalomból. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában már az eladott patikaszerek tizedét teszik ki a hamisítványok, világszerte évente 15–20 százalékkal nő az illegális gyógyszerek aránya. Hazánkban elsősorban a vényköteles, a szexuális életet segítő gyógyszerek vagy a fogyókúratabletták hamisítványai bukkannak fel, amikhez csak előzetes orvosi vizsgálat után lehetne hozzájutni legálisan. Az emberek feltehetően a szégyenérzetükre, vagy időhiányra hivatkozva tartják egyszerűbb megoldásnak feketén megvásárolni a készítményt.
A pécsi boltban a napokban hétszáz patront találtak, a vállalkozás ellen egészségügyi termék hamisítása miatt indítottak eljárást.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!