Gazdaság

2013.01.03. 13:40

Több kedvező változás ellenére is csökkenhet a reálbér

Adószabályok, béremelés, infláció – csak néhány azon körülmények közül, amelyek befolyásolják, hogy mennyi marad idén a zsebünkben. Érdemes kiszámolni, mi melyik kategóriába tartozunk.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Az egyik legfontosabb változás, hogy a minimálbér a tavalyi 93 ezer forintról 98 ezer forintra nő, ami több mint 5 százalékos növekedés. A garantált bérminimum – a szakképzetteknek járó legalacsonyabb bér – 108 ezerről 114 ezer forintra emelkedik. Ugyancsak sokakat, munkavállalókat és munkáltatókat egyaránt érintő újdonság, hogy a kormány tizenegy ágazatban – az élelmiszergyártásban, textil-, ruha- és bőriparban, fafeldolgozásban, bútorgyártásban, szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban, kiskereskedelemben, speciális szaképítésben és az épületek építése területén – 2013 első félévében átvállalja a minimálbér-emelés költségeit és az emelésre eső járulékköltségeket is. Ez azért nagyon fontos, mert a korábbi években több cég is úgy oldotta meg a minimálbér-emelést, hogy párhuzamosan leépítette létszámát.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az adó sokat jelent: a dolgozók számolgatnak, mennyi lesz a nettó
[/caption]

Ami a bértárgyalások kilátásait illeti – a válság éveinek gyakorlatát tekintve –, ezek nem sok jóval kecsegtetnek a munkavállalók számára. Ezért is meglepő, hogy több hazai gazdaságkutató cég prognózisát egybevetve 4–4,5 százalékos emelésről szólnak a becslések. Mielőtt túlzottan derűlátóak lennénk, tegyük rögtön hozzá, hogy jelentős szórás várható nemcsak ágazatonként, hanem földrajzilag is, amiből a Dél-Dunántúl megyéi hagyományosan rosszul jönnek ki.

A nettó fizetésünket befolyásoló, ugyancsak fontos szempont az infláció várható alakulása. A prognózis három és hat százalék közé teszi a pénzromlás várható mértékét, ami alapján alaphelyzetben a reálbér (a fizetés vásárlóértéke) egy százalékos romlása várható.

Fontos a gyerek

Az alacsony keresetűek esetében a jó hír az, hogy az új adójogszabályok bevezetésével nominálisan (szám szerint) nem csökken a fizetésük a tavalyi juttatásokhoz képest. Pozitív elmozdulást az hozhat számukra, ha a bértárgyalások során a bruttó fizetések emelkednek, az ugyanis a nettóban is megmutatkozik.

A MÁR sokat emlegetett szuperbruttó kétlépcsős kivezetése a minimálbér és a bruttó 206 ezer forint közötti sávban idén már nem érezteti pozitív hatását. Tehát egy 100 ezer forint körüli vagy egy átlagosnak mondható, 140–150 ezer forintos bruttó fizetésű munkavállaló idén ugyanannyit fog kapni nettóban, mint a tavalyi esztendő során. Ebben a bérkategóriában a munkavállalók bércéduláján álló utolsó számok között a gyerekek száma után járó családi kedvezmény eredményez különbséget, ami adott esetben akár tízezres nagyságrendű is lehet.

Néhány ezerig

A szuperbruttó második lépcsős kivezetése a jól fizetett szakmunkások, illetőleg a közepes fizetésű diplomás munkavállalók esetében érezteti automatikusan jótékony hatását. Utóbbi mértéke a már említett 206 ezer forintos bruttótól kezdve alaphelyzetben pár száztól néhány ezer forintnyi lehet pozitív irányban havonta, egy 300 ezres bruttónál például plusz 4200 forint.

Az új adójogszabályok különös hatása viszont, hogy ebben a kategóriában a háztartásokban nevelt gyerekek száma nem befolyásolja a nettó kereset alakulását. Vagyis egy 240 ezer forintos bruttó fizetésű dolgozó a tavalyihoz képest ugyan 1640 forinttal többet kap nettóban, ez az összeg viszont nem változik akkor sem, ha egy, kettő vagy több gyermeket nevel és tart el háztartásában. Esetükben az alacsony keresetűekhez hasonlóan meghatározó szerepe lehet a soros bértárgyalásoknak.

Sokból több

Bár az előző két kategóriához képest lényegesen kevesebben vannak, de az idei adóváltozásokkal a 300 ezer forint feletti bruttó fizetésűek járnak a legjobban. A szuperbruttó kivezetésének kedvező hatása náluk érvényesül a legjobban – e réteg kedvezményezettsége miatt az elmúlt hónapokban több fórumon is bírálták a gazdasági kormányzat intézkedését –, mégpedig növekvő ütemben is. Az elérhető bónusz már egy 350 ezres bruttó esetében is 6400 forint körüli lehet, míg egy – Baranyában már ritkaságszámba menő – ötszázezres bruttónál akár ennek a duplája is.

A legtöbbet (17 700 forint) ezen a vonalon a 700 ezer forint bruttó fizetésűek nyerhetnek. A nettó fizetés alakulását ebben a kategóriában sem befolyásolja az eltartott gyerekek száma.
Az egymillió forint fölötti havi bruttó fizetésűek viszont növekvő mértékben veszíthetnek a nettójukból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!