Kosárlabda

2024.08.20. 14:12

Több külföldi vezetőedzőtől is pozitív visszajelzéseket kapott az Eb után a Pécs tehetsége

Hatodikként végzett a három pécsivel, – Rátkai Eszterrel, Josepovits Kingával, valamint Gréts Dalmával – kiegészülő magyar női kosárlabda-válogatott a portugáliai U18-as Európa-bajnokságon, így végül nem sikerült részvételi jogot szerezni a 2025-ös csehországi U19-es világbajnokságra. A válogatott csapatkapitánya, az NKA Universitas Pécs női élvonalbeli kosárlabdacsapatának kiválósága, Rátkai Eszter nyilatkozott portálunknak a szereplésről.

Móga Richárd

Forrás: FIBA

– Mi volt a célkitűzés a tornát megelőzően?
– Csapatunk egyértelmű célja az első ötbe kerülés volt, vagyis a jövő évi U19-es világbajnoki részvétel kiharcolása. A legjobban azt bánhatjuk, hogy benne volt az együttesben a jó szereplés, a csoportmeccsekből is többek kellett volna kihoznunk (győzelem Horvátország ellen, vereség Belgium és Lengyelország ellen), és akkor kedvezőbb ágra kerültünk volna a keresztjátékok során, és elkerülhettük volna a spanyol, vagy a hazai környezetben szereplő portugál alakulatot.

Több mutatóban is a válogatott legjobbja volt Rátkai Eszter.
Több mutatóban is a válogatott legjobbja volt Rátkai Eszter.
Forrás: FIBA

– Milyen adalék hiányzott a sikerhez?
– Sajnos nem tudtunk minden meccsen maximális koncentrációval és agresszivitással játszani. Továbbá hiányzott a kiegyensúlyozottság a játékunkból, a belgák ellen például két alkalommal is nyolcpontos előnyről sikerült ötpontos hátrányba kerülnünk. Márpedig ha a Belgium elleni találkozót meg tudjuk nyerni, akkor vélhetően az utolsó csoportmeccs is másképp alakul. Mindenesetre rendkívül szoros volt a mezőny, a csoportunkat nyerő Lengyelország csak a tizenegyedik helyen végzett. 

– Hogyan összegezné az egyéni teljesítményét?
– Az volt a célom, hogy csapatkapitányként minden mérkőzés után úgy jöjjek le a pályáról, hogy mindent kiadtam magamból támadásban és védekezésben egyaránt, valamint abban a mutatóban legyek a legjobb, amiben az adott összecsapáson a csapatnak a legnagyobb szüksége volt. A pályán és azon kívül is igyekeztem segíteni a társaimat, együtt tartani a társaságot, koncentrálni a kitűzött céljainkra és egy pillanatig sem feladni az álmainkat. Ezt úgy érzem, hogy sikerült megvalósítanom. 

– Nem lehet egyszerű nyolc nap alatt hét kulcsfontoságú meccset játszani.
– A hét párharc során természetesen nekem is hullámzott a játékom, voltak mérkőzések, amikor többet is vállalhattam volna, de olyanok is, amikor a társakat szolgáltam ki több gólpasszal, mert arra volt inkább szükség. Amiben hiányérzetem van magammal kapcsolatban, azok a távoli dobások, hiszen a dobószázalékom elmaradt az elvárásaimtól, illetve, hogy több egy az egy elleni játékot vállalhattam volna akár rendezetlen védelem ellen, de a végjátékban is. Ennek ellenére technikailag, labdavezetésben, helyzetefelismerésben megálltam a helyemet, nagyon jó fizikai és mentális állapotban voltam a torna során. Ráadásul az Európa-bajnokságon nyújtott teljesítményemmel kapcsolatban több külföldi vezetőedzőtől is kaptam pozitív visszajelzéseket, amik megerősítettek abban, hogy jó irányba haladok, de sokat kell még dolgoznom azon, hogy kiegyensúlyozottabb teljesítményt tudjak nyújtani.

– Most lehet élvezni a jól megérdemelt pihenőt? 
– Augusztus 26-án csatlakozom a csapathoz, addig pedig igyekszem kipihenni magam, majd újult erővel és energiával bekapcsolódok a munkába. Új együttes formálódik, új vezetőedzővel, szeretnénk a tavalyi évnél sikeresebben teljesíteni a bajnokságban és a nemzetközi porondon is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában