Irány Dél-Afrika

2024.08.22. 15:57

Két hetet Namíbiában repülhet a tehetséges pécsi vitorlázórepülő

Nagyszerűen teljesített rögtön első komolyabb versenyén, a 69. Magyar Nemzeti Bajnokságon a Baranya Megyei Repülő és Ejtőernyős Klub három tehetsége, Lustyik Alexander, Fekete Bálint és Hadi Barna. Utóbbi a junior vitorlázórepülők közt a dobogó tetejére szállt.

Kvanduk Bence

Hadi Barna (jobbra) minden pillanatát élvezi a repülésnek

Fotó: Laufer László

Fantasztikusan sikerült az első nagyobb verseny Hadi Barna életében, hiszen a fiatal vitorlázórepülő a Magyar Nemzeti Bajnokság 7. helyén zárt, s a juniorok közt nem volt nála jobb pilóta.

– Ez volt az első nagyobb versenyünk – válaszolta kérdésünkre a sportoló. – Gyakorlórepülésekkel készültünk mindenféle körülmények között. Nagyon fontos, hogy minél több különböző helyzetben gyűjtsünk tapasztalatot, amit aztán verseny közben kamatoztathatunk. Körülbelül három éve repülök itt a pécs-pogányi reptéren. Szorgosan telt ez az időszak, körülbelül 300 órát voltam a levegőben ez alatt, és minden pillanatát élveztem.

A megmérettetésen sem volt könnyű dolga, apróságokon múltak a helyezések.

– A versenyen rengeteg faktor dönthet arról, hogy ki nyer. Lehet, volt benne egy kis szerencse is, az szükséges mindig, de a technikai háttér adott volt, hogy ezt elérhessük. Nem csak az én érdemem a siker, mindenkinek szerepe volt benne, aki támogatott. Egy ilyen versenyen egyedül rettentő nehéz helytállni. Kell egy kisegítő, aki a repülőgépet a nap elején felkészíti, majd a végén lemossa és előkészíti a következő napra. Ez rengeteg energiát megspórol a pilótának, és segít a kellő feltöltődésben. Ezen a versenyen kilenc napból nyolcat végig repültünk, ez önmagában is nagyon kimerítő. Eddig ilyen tapasztalatom még nem is volt. Mentálisan rendkívül fárasztó ezt így végig vinni – árulta el.

Hadi Barna két klubtársával, Lustyik Alexanderrel és Fekete Bálinttal egyetemben az utánpótlás válogatottba is bekerült megerősítve, hogy jó úton jár.

– Először meglepő volt, hogy minket beválogattak. Ezt 2024 februárjában A Repülés Éjszakája rendezvényen hirdették ki. Pécsről Lustyik Alexander, Fekete Bálint és én kerültem be az utánpótlás válogatottba, és 2025-től junior válogatottak lehetünk – folytatta.

A következő nagy kaland Dél-Afrikába repíti a tehetséges sportolót, ugyanis elnyerte a Magyar Vitorlázórepülő Szövetség pályázatának egyik helyét egy namíbiai edzőtáborra.

– A pályázat célja, hogy Namíbiában egy kéthetes vitorlázórepülő táborban részt vehessünk. Október 31-től november 16-ig tart majd. Felváltva fogunk repülni Alexszel. Az ottani időjárás lehetővé teszi, hogy megfelelő géppel akár 1000 kilométert is repüljünk, ami 7-8 órát is igénybe vehet. Fárasztó két hét vár ránk, de biztosan életre szóló, felejthetetlen élmény lesz. Amiatt lehet ilyen hosszan repülni Veronica környékén, mert a felhőalap rendkívül magasan van, ami nagy siklásokat tesz lehetővé, illetve a sivatag miatt erősek a termikek is. A meleg éghajlat miatt hosszabb az az idő is a nap során, ami alatt repülhetünk. Akár már délelőtt 10 órás indulás is elképzelhető, és este 7-8-ig is fent lehet lenni – magyarázta Hadi, majd hozzátette, a termik a környező levegőhöz képest melegebb, ezért emelkedő légáramlás, amely az atmoszféra alacsonyabb rétegeiben keletkezik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában