Úszás

2024.07.11. 18:05

Jászó Ádám élete egyik legmeghatározóbb élményét élheti át Párizsban

A pillanat hevében sok őrültséget bevállalna egy éremszerzés esetén a párizsi olimpiára készülő pécsi óriás. Jászó Ádám 100 háton és a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként is bizonyíthat az egész világ előtt, de még nem ver hevesebben a szíve.

Móga Richárd

Fotó: European Aquatics/Istvan Derencsenyi

Élete egyik legmeghatározóbb élményét élheti át a tizenöt nap múlva kezdődő párizsi olimpián a PSN Zrt. óriása, Jászó Ádám, aki 100 háton és 4x100 gyorsváltóban is bizonyíthat az egész világ előtt. A baranyai tehetség az elmúlt időszakban szorgosan, csendben dolgozott, s közben futószalagon szállította a szebbnél szebb sikereket. Gondolhatunk akár az U23-as úszó Európa-bajnokságra, ahol történelmi bronzérmet szerzett 200 háton (ő szerezte meg a magyar csapat első érmét az első ízben megrendezett viadalon), de a Szerencsejáték Zrt. XIX. Rövidpályás Úszó Országos Bajnokságon is egyéni csúccsal lett aranyérmes. Számára biztosan sokáig emlékezetes marad az év végi XVI. Győr OPEN is, ahol már az előfutamban bekerült a 100 méter hátúszás 53.74 másodperces párizsi szintje alá, ugyanis 53.51-el csapott célba. A döntőben pedig tovább javította idejét, így 53,35-ös idővel még egyszer megúszta az olimpiai A szintet, amivel első lett a versenyen.

Keményen dolgozott az elmúlt időszakban Jászó Ádám.
Keményen dolgozott az elmúlt időszakban Jászó Ádám.
Fotó: Árvai Károly

– Nagyon hosszú volt ez az időszak, bár az olimpiai felkészülés igazából szeptemberben kezdődött – fogalmazott lapunknak Jászó Ádám. – Év végéig szerettem volna megúszni a szintet, hogy nyugodtabban tudjak felkészülni idén. A szint sikerült, a nyugodt felkészülés már kevésbé. Sokat utaztunk edzőtáborokba, versenyekre, elég sok volt az új inger, keveset voltam otthon, de nagyon élveztem az egészet. Most a hajrában úgy érzem, jó formában vagyok, már csak a finomhangoláson dolgozunk.

A pécsi úszó eddigi úszókarrierje legnagyobb versenyére készül, ráadásul mindezt huszonkétévesen teszi, de még nem ver hevesebben a szíve.

– Egyelőre nincs bennem izgalom az olimpia miatt, de nyilván a verseny előtt majd pár nappal már fogom érezni, hogy nő az izgalom, de igyekszem helyén kezelni a stresszt. Ami a célokat illeti, szeretném, ha a 4x100-as gyorsváltóval úszhatnék egy döntőt. Persze jó lenne, ha minél előrébb végeznénk, de a fináléba jutás is nagyon nagy eredmény lenne. Száz háton pedig az a célom, hogy minél többször medencébe ugorhassak. Összességében úgy szeretnék hazamenni, hogy mindent beletettem, amit lehetett, ne legyen a végén hiányérzetem – mesélt Jászó.

Nagyobb megmérettetések, világesemények előtt rengeteg sportoló megfogadja, hogy mit fog majd tenni egy esetleges éremszerzés esetén, de Turós Máté tanítványa ezt meghagyja másoknak.

– Ha véletlenül szereznék egy érmet, akkor a pillanat hevében biztos sok őrültségek bevállalnék, de én magamtól nem hiszem, hogy kitalálnék bármit is. Ezt a feladatot meghagynám másoknak – osztotta meg gondolatait a pécsi óriás.

A párizsi olimpiát július 26. és augusztus 11. között rendezik meg, Magyarország 21 sportági szakágban 180 sportoló fogja képviselni. A magyar zászlót a párizsi olimpia megnyitóján a kézilabdázó Böde-Bíró Blanka és a judós Tóth Krisztián fogja vinni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában