Átadták a PEAC birkózócsarnokát

2023.04.21. 15:47

„Nagyon komoly összeműködés kellett a zseton megszerzéséhez” - Galéria

Új otthonra leltek a PEAC birkózói, s már hivatalosan is birtokba vehetik a csarnokot. Az ünnepélyes avatón Schmidt Ádám sportét felelős államtitkár, Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke mondott beszédet.

Kvanduk Bence

Fotó: Laufer László

Ünnepélyesen is felavatták az idén 100 éves Pécsi Egyetemi Atlétikai Club birkózóinak új otthonát a Stadion utcában. Az egykori PMFC-sportcsarnok teljesen megújult mintegy 260 millió forintból.

Az eseményen az egyetem, illetve a PEAC részéről Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Miseta Attila, a PTE rektora, Decsi István, a PTE kancellárja és Ács Pongrác, a Pécsi Egyetemi Atlétikai Club ügyvezető elnöke köszönte meg az elmúlt időszakban elvégzett munkát, órákat, izzadtság cseppeket. Utóbbi történelmi jelentőségű pillanatnak nevezte a sportsziget programban megvalósuló csarnok felújítást, hiszen ez a létesítmény lehet az egyik sarokköve a projektnek. Emellett hangsúlyozták, a PTE a legsportosabb egyetem cím büszke birtokosa is.

– Ugyan egy birkózó csarnok átadására gyűltünk össze, de szeretnék egy kitérőt tenni, hiszen az elmúlt hetek egyik legnagyobb sportsikere egy pécsi születésű, egykori PEAC játékosnak köszönhető, hiszen Juhász Dorka magyar szempontból mindenidők legelőkelőbb sorszámával került be a WNBA-be – kezdte Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára, majd hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy a magyar sportnemzetből sportoló nemzetté váljon. – Régóta örülhettünk kiemelkedő magyar sportsikereknek, viszont sokáig ehhez nem társultak a hozzájuk mérhető fejlesztések. 2010 óta azonban megvalósultak azok a beruházások, amelyek méltónak bizonyulnak a hazai sporthagyományokhoz. Ennek egyik kitűnő példája ez a csarnok is!

A beruházás során a terem teljes villamosrendszerét felújították, új gépészetet építettek ki, lecserélték az összes nyílászárót. Továbbá a tetőt és a külső falakat is szigetelték.

– Ennek a csarnoknak a létrejötte inkább egy hosszútáv futásra hasonlított, mint sem a birkózásra – fogalmazott Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke. – Ezt a csarnokot nem három perc volt, felépíteni. Nyugodtan fogalmazhatok így, többes szám első személyben, mert rendkívül széles összefogás, egy nagyon komoly együttműködés, sőt, talán inkább összeműködés kellett ahhoz, hogy megszerezzük ehhez a zsetont. Nem volt könnyű feladat, 2016-ban járt először nálam az egyetem vezetése, akkor kértek segítséget egy ilyen sportprogram megvalósításra, illetve arra, hogy a birkózás pillérét én tartsam.

Ezt követően egy csepeli kocsmáros családra is kitért, akiknek egyik létesítményére ki volt írva: „Jobb mint otthon!”, s ennek kapcsán jelezte, a csarnokba is ilyen körülmények kellenek, amit megvalósulni is lát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában