ökölvívás

2018.06.21. 11:45

Alvics Gyula több fronton is helyt áll

Sok feladatot kap a PVSK-nál és a válogatottnál is Alvics Gyula, a korábbi kiváló pécsi ökölvívő, aki nagyon szeret edzősködni.

Horváth László

Alvics Gyula (58) köszöni szépen, jól érzi magát a bőrében. Ami nem is csoda, hiszen az olimpiai ötödik helyezett, kétszeres Európa-bajnoki ezüstérmes, kilencszeres magyar bajnok ökölvívót megbecsülik klubjában, a PVSK-ban, ahol vezetőedzőként tevékenykedik, és számítanak rá a válogatottnál, ott két korosztályos keretnél és a felnőtteknél Balzsay Károly szövetségi kapitány segítője. Utóbbi feladat kapcsán sokat van edzőtáborban, telefonhívásunk is a fővárosban érte.

– Az ifjúsági világbajnokságra készülnek a srácok, ami augusztusban Budapesten lesz, a Duna Arénában, ahol az úszó vb is volt – mondta Alvics. – Ha jól sikerül a vb, amiben biztos vagyok, akkor olimpiai kvalifikációs torna színhelye is lehetne a főváros, márpedig az nagy dolog lenne. Sajnos nincs baranyai indulója a fiatalok nyári világeseményének, pedig vannak tehetségek mifelénk is, a PVSK-nál.

Ezzel Kapuvári Bálintra (junior korosztály, 46 kilós súlycsoport), Samu Ferenc Péterre (első éves junior, 60 kg), Lukácsy Bencére (felnőtt 81 kg) és a 19 éves, jól, megtermett, szupernehézsúlyú Molnár Antalra (+90 kg) gondolt. Valamennyien válogatott kerettagok.

– Csaknem tizenöt tanítványunk van a PVSK-nál, lehetnénk többen is, de nagy a lemorzsolódás – ecseteli a helyzetet. – Elpuhult mindenki, nem akarnak sportolni a fiatalok, küzdősportokat pedig végképp nem óhajtanak űzni. Száz gyerekből jó, ha három–négy marad. Azonban ez nemcsak nálunk van így, hanem országos jelenség. Már csak ezért is nehéz az utánpótlás-nevelés.

Alvics nagyon örülne, ha a vasutas sportegyesületben ki tudnának nevelni egy olyan ökölvívót, aki a nemzetközi porondon is megállná a helyét, ehhez két-három évre lenne szükség. Lát esélyt arra, hogy ez bejöjjön. Lukácsyról el tudja képzelni, hogy kijusson a következő olimpiára (jelenleg súlycsoportjának a legjobbja idehaza), a többi három válogatottat még túl fiatalnak tartja.

– Szeretem az edzősködést, főleg így, hogy egyszerre több fronton kell helyt állni. Ötvennyolc múltam januárban, hetven éves koromig szeretném csinálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában