Elveszett világok

3 órája

Haldokló települések közé kalauzolnak a kurátorok a Néprajzi Múzeum új kiállításán

A 20-21. század változásainak soraiba tartozik sok ezer európai település haláltusája, melynek okairól, következményeiről is szó esik a kiállításon.

Tóth Dávid

Ingyenesen látogatható kiállítással jelentkezik október 17-én a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztálya. A kiállítás témáját ezúttal a 20-21. században kihaló, vagy kihaló félben lévő európai települések szolgáltatják. Az előkészítés során több ország kutatói fogtak össze, és keresték fel a településeket, vagy azok helyét, beszélgettek egykori lakóikkal, gyűjtöttek össze tárgyakat, képeket, emlékeket.

Tárlatvezetéssel egybekötött kiállítással jelentkezik az Atlantisz.
A Pécsi Tudományegyetem kutatói is segédkeztek a kiállítás összeállításában.

Megnyitó időpontja: 2024. október 17. (csütörtök) 17 óra

Helyszín: JPM Néprajzi Múzeum (Pécs, Rákóczi út 15.)

A kiállítást Vándor Andrea, az Atlantisz Projekt vezetője nyitja meg, aki tárlatvezetést is tart az alábbi időpontokban:
2024. október 18-án, pénteken 16 órakor, valamint
2024. október 19-én, szombaton 11 órakor.

Közép-Európa megszűnt településeinek összeomlását több probléma idézte elő, ezekről és a jövőről is szó esik a kiállítás során. Összesen 23 helyszínről készült bemutató, a magyarországi falvak felkutatásában pedig a Pécsi Tudományegyetem kutatói is részt vettek. 

Kiállítás elhagyatott helyekről, amelyek a múltban fontos szerepet töltöttek be.
Történeteken keresztül elevenedik meg a múlt. 

Van-e jövő? Mely tényezőkkel lehetünk pozitív hatással a jelenségre? Ezekre a kérdésekre is megpróbál választ adni a kiállítás, amely hangfelvételekkel és interaktív ábrákkal is várja a látogatókat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában