Fújták az üveget

2024.09.14. 16:44

Látványos bemutatókkal vette kezdetét az Üveges Hétvége (galéria, videó)

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

A reggeli zenés ébresztőt követően kezdetét vette Óbányán az Üveges Hétvége, amelyet immár tizenhetedik alkalommal szerveznek meg a településen. A rendezvényt megnyitó beszédében Őri László, a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke kiemelte, a kincses Baranya egyi kincse Óbánya. - Baranyaiként büszkék vagyunk arra, hogy kulturális, természeti, és szellemi értékekben is az ország egyik leggazdagabb térsége a miénk. Óbányán ezt minden alkalommal megélhetjük, hiszen az üveghuták településének is nevezett faluban több mint három évszázados hagyománya van az üvegművességnek, és a helyi közösség mindig kellően lelkes és elszánt ahhoz, hogy ezt a hagyományt megőrizze - hangsúlyozta beszédében Őri László. - A település az üvegművészek nemzetközi találkozóhelye is egyben, ami tovább építi azt az erős közösséget, amit az óbányaiak alkottak - fontos találkozási pont Óbánya, és mi, baranyaiak büszkék vagyunk rá - zárta ünnepi gondolatait az elnök. 

A megnyitót követően a Heimatmuseumban nyílt üvegművészeti kiállítást tekinthették meg az érdeklődők, emlékezve Budveszel Gyula üvegfújó mesterre. A látványos üvegfújás bemutatókat  Smetana Ágnes, Pattantyús Gergely, James Carcass és Telegdi Balázs üvegművészek és tanítványaik tartották, ezen kívül Móró Barbara üvegékszer-alkotásait is megtekinthették az érdeklődők. A szombatot utcabál zárja. 

Az Üveges Hétvége programsorozat részeként szintén szombaton 18 órakor a hosszúhetényi kultúrház emeleti kiállítóterében László Kyra üvegművész MONTÁZS című tárlatának megnyitójára kerül sor, amelynek alkalmából "UNESCO örökségelem lett az üvegművesség" címmel beszédet mond Derksen Gyöngyi a Neuglashütte Német Nemzetiségi Kultúrfalu Egyesület elnöke. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában