Ajánló

2024.07.19. 16:40

Tökéletes napok: a film, amit mosolyogva nézel végig

Sokat beszélünk arról, hogy milyen jó lenne, ha egy kicsit lassítanánk. Ezek azonban csak üres szavak, mert nem teszünk érte. Hagyjuk, hogy magával sodorjon az élet, és erős hullámai ide-oda dobáljanak. A szépre, a jóra, a pillanatra nem fókuszálunk. Ha megnézzük Wim Wenders legújabb filmjét, ami a Tökéletes napok címet viseli, akkor talán változik egy kicsit a hozzáállásunk.

Czeczon Enikő

Sepregetés hangja szól a hangszórókból, ami egyáltalán nem idegesítő, inkább megnyugtató. Megjelenik a kép a vásznon: egy ébredező japán férfi, majd kevesebb, mint két perc alatt bemutatják, hogyan telik egy napja – ennyi a Tökéletes napok előzetese. 

Tökéletes napok, film, mozi
Tökéletes napok tökéletesen megkomponálva
Forrás: Apolló Mozi Pécs

Ennyiről szól a film? Valójában igen. A férfi mindennapjait követjük nyomon: felkel, meglocsolja a növényeit, elkészül a munkához, kilép az ajtón, felnéz az égre, a fákra, vesz egy kávét az automatából, beül az autójába és elmegy dolgozni. A munkája az, hogy köztéri mosdókat takarít, amelyek hiába néznek ki úgy, mintha művészeti alkotások lennének, de egy-egy átbulizott éjszaka után nagyon rosszul festenek. De sem ő, sem mi nem fintorgunk, sőt elégedetten szemléljük, hogy munkáját örömmel és precízen végzi. Egyfajta meditációnak éljük meg a látottakat.  

Így is megállná a helyét a film, de sokkal mélyebb rétegei vannak. Egy karakterdráma rejlik a gyönyörűen megkomponált képek mögött. Látjuk ezt a férfit, de nem tudunk róla semmit. Honnan jött? Agglegény vagy özvegy? Vannak rokonai? Miért végzi ennyire elhivatottan a munkáját? Kíváncsiak vagyunk, de válaszokat nem úgy kapjuk meg, ahogy szeretnénk. Különleges módon csepegteti az információkat Win Wenders.

Sokan vágyunk vissza abba az időbe, amikor még nem voltak okostelefonok, amikor nem uralkodtak az életünk felett a digitális eszközök. Kicsit lassabb volt akkor minden és kicsit jobban is figyeltünk egymásra. Wim Wenders filmje tiszteleg az analóg előtt. Gombos telefonja van a főszereplőnek, kazettákon hallgatja a 60-as és 70-es évek slágereit, olvasólámpa mellett olvas papír alapú könyveket, biciklizik. Mindez jó érzéssel tölti el a nézőt. 

A Tökéletes napok, amit mindenkinek látni kell

Sokat tudnánk még erről a filmről írni, de az mind kevés lenne. Ezt a filmet látni kell, hogy elültethesse bennünk a gondolatot: éljük meg a pillanatokat, vegyük észre a szépet és jót.  A Tökéletes napok után egy rövid ideig ezt is tesszük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában