Bama.hu videó

2024.07.27. 20:00

Huszonharmadik alkalommal öltözött kékbe Nagynyárád - videó és galéria

A mohácsi járásban található Nagynyárád, Dél-Baranya egyik ékköve. A település legnagyobb kulturális eseménye az Országos Kékfestő Fesztivál, amit 2024-ben huszonharmadik alkalommal szerveztek meg július utolsó hétvégéjén.

Czeczon Enikő

Július 27-én és 28-án Nagynyárád felett is kitisztult az ég. Nem takarták felhők az ég kék színét, mintha az is meg akarta volna mutatni gyönyörű árnyalatát a huszonharmadik Országos Kékfestő Fesztiválra látogatóknak.

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg.
Huszonharmadik alkalommal rendezték meg.
Fotó: Laufer L.

Kulturális örökség a kékfestés

Az első, amire megérkezésünkkor felfigyeltünk, hogy nem mindenki viselt kékfestő ruhát, de sok érdeklődőn láthattuk a kék valamely árnyalatát, ezzel tisztelegtek a kékfestés hagyománya előtt. Ez a fajta textilfestés 2018-ban felkerült Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Magyarországon összesen öt aktív műhely működik, amely ezt az eljárást használja. Ezek a tiszakécskei-szentendrei Kovács, a tolnai Horváth, a győri Gerencsér-Tóth, a bácsalmási Skorutyák és nem utolsó sorban a nagynyárádi Sárdi kékfestőműhelyek.

Ruhabemutató másodszor

2023-ban egy különleges kékfestő kelmékből készült ruhabemutató is színesítette a kétnapos esemény programját. Ez annyira népszerű volt, hogy nem volt kérdés, 2024-ben is lesz. Volt is, a szolidtól kezdve az egészen extrém ruhadarabok is előkerültek. A kifutón gyerekek, fiatalok és idősek, nők és férfiak egyaránt megfordultak, hogy viselt ruhakölteményeikkel lenyűgözzék a közönséget.

Díszpolgárt avattak a huszonharmadik Országos Kékfestő Fesztiválon

Az eseményen színes programokkal, kirakodóvásárral, műhelylátogatással, kiállítással, énekes és táncos fellépéssel készültek a szervezők. Mindemellett egy különleges eseményre is sor került, díszpolgárt avattak. Az elismerést Colin Foster szobrász vehette át, aki 2008-ban költözött családjával Nagynyárádra. A településen kialakított egy szobrászműhelyt, és az évek alatt aktív tagjává vált a közösségnek. Nagynyárád Község Önkormányzat képviselő-testülete a díszpolgári címet a településen végzett művészeti tevékenységéért, a kulturális életben folytatott munkájáért adományozta a szobrászművésznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában