Versek és zene alkot harmóniát

2024.06.26. 07:05

Pécsi Nyári Színház: Szabó Balázs Bandája a júliusi meglepetés

Mint korábban olvashatták, a Pécsi Nyári Színház több produkcióval készül idén. A Káptalan utcai szabadtéri színpadon helyt kapó előadások között egy meglepetés fellépővel is készültek. Az extra produkció kilétéről júniusban lerántotta a leplet a Pécsi Nyári Színház, így már nem titkok, kikkel lesz teljes az idei műsor.

Mohay Réka

Fotó: Sipeki Péter

Szabó Balázs Bandája érkezik a Pécsi Nyári Színház programsorozatának meglepetés fellépőjeként. A népszerű, irodalom és zene egybefonásáról híressé vált együttes július 12-én, pénteken 20 órától játszik Pécsen a Káptalan utcai szabadtéri színpadon.
A zenekar a Csöndkabát című produkcióval érkezik, amelyet teljes egészében a magyar költők verseinek szentelnek.

A Csöndkabát című akusztikus, versmegzenésítésekre épülő irodalmi esten a hagyományos zenekari hangzástól eltérően, vonósokkal kiegészülve kelnek életre a versek, a kedvenc költők –  Pilinszky, Grecsó, Szemlér – között Radnóti Miklóssal a fókuszban, akinek születésének 115. és halálának 80. évfordulója van az idei évben.

A zenekar munkásságában mindig is kiemelt szerepet játszott a versek megzenésítése. A dalszerző-énekes, Szabó Balázs, már diákkorától kezdve nagy rajongója az irodalomnak, és régóta zenésít meg klasszikus és kortárs verseket. A frontember első, talán legismertebb Radnóti-versfeldolgozása, a Bájoló nagy sikert aratott több mint tíz évvel ezelőtt. Huszonévesen zenésítette meg, s a dal számos rajongót szerzett neki az ihletett, „folkos-kamarapopos” saját kompozíciói és a versekből szőtt dalai révén. A Bájoló 2012-ben jelent meg hivatalosan, és mára közel 10 millió megtekintésnél tart a YouTube-on.

Szabó Balázs Bandája megzenésített versekkel várja a közönséget a Pécsi Nyári Színház keretében

Szabó Balázs mindig is elkötelezett volt a versek megzenésítése iránt, amit jól mutat, hogy első, 2004-ben megjelent lemeze is Faludy György műveinek feldolgozását tartalmazta. Faludyval közösen tartottak zenés, irodalmi esteket, melyek gerincét Szabó Balázs verséneklései adták. A Szabó Balázs Bandája legutóbbi irodalmi ihletésű kiadványa a 2018-as Hasonlatok koncertlemez és koncertfilm, amely teljes egészében Radnóti megzenésített verseit tartalmazza, de Pilinszky és Grecsó művek is szerepelnek lemezeiken. 

Az elmúlt években született versmegzenésítések közül sok elhangzik majd a zenekar június 18-i műsorában, de olyan művek is felcsendülnek, amelyeket eddig még nem hallhatott a közönség. Ezen kívül néhány versdal is elhangzik az "Egy ember lépked hangtalan" című előadásukból, amit 2021-ben, Pilinszky János születésének 100. évfordulójára emlékezve, a Nemzeti Színházban mutatott be a Szabó Balázs Bandája, dupla telt ház előtt.
A Csöndkabát a fővárosi Városmajorban is debütált június 18-án.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában