Új kötet

2024.01.20. 11:00

Szalay Lajos emléket állít a református gyülekezet múltjának

Tavaly ünnepelte megalakulásának harmincadik évfordulóját a Pellérdi Református Gyülekezet. A jubileum alkalmából Szalay Lajos, a gyülekezetet három évtizeddel ezelőtt alapító lelkész „Reformáció Baranyában” címmel írt könyvében mutatja be annak múltját.

Wald Kata

Fotó: Laufer László

A Pellérdi Református Gyülekezet megalakulásának harmincadik évfordulója alkalmából, amelyet tavaly ünnepeltek, az alapító lelkész, Szalay Lajos „Reformáció Baranyában” címmel írt könyvet – a csaknem háromszáz oldalas kiadvány mindamellett, hogy a vármegye egészét érintő egyháztörténeti visszatekintést nyújt, a Pellérdi Református Gyülekezet alapításának, a pellérdi református templom építésének részleteit mutatja be, fotókkal illusztrálva, dokumentumokkal kiegészítve. 

Mint a szerző, Szalay Lajos fogalmazott, a könyv célja, hogy emléket állítson, hogy írásos nyoma maradjon annak, mikor, milyen körülmények között alakult meg Pellérden a református gyülekezetet. Kezdve onnan, hogy a 16-17 században Pellérd, Aranyosgadány, Görcsöny unitárius székhely volt, folytatva a történetet egészen napjainkig. A 2005-ben átadott pellérdi református templom alaprajzait, tervrajzait is bemutatja a kiadvány, ahogy egy sor egyéb, a gyülekezet történetéhez szorosan kapcsolódó írásos dokumentumot.

A Szalay Lajos által alapított Pellérdi Református Gyülekezet 1993-ban alakul meg. Első istentiszteletüket 1994-ben tartották, az akkori helyi plébános engedélyének köszönhetően, a római katolikus templomban. Utána 11 év elteltével, 2005-ben megépült a református templom, sokak áldozatos munkájának és segítőkészségének eredményeként. 

– Pécsre Kecskemétről 1970-ben kerültem. A kilencvenes évek elején úgy gondoltam, gyülekezetet alapítok: az ifjúsági tagokat 1993-ban megkértem, hogy Pellérden házról házra járva gyűjtsék össze azokat, akik csatlakozni szeretnének. Az akkori népszámlálás szerint 146 református élt a településen – kilencven százalékukat meg is találtuk

 – emlékezett vissza Szalay Lajos a kezdetekre. – Összesen 19 évig, 2012-ig tudtam jelen lenni a gyülekezet életében – addigra a környező településekről is sokan csatlakoztak, a létszám szinte megduplázódott, 250 fősre növekedett – tette hozzá. 

A Reformáció Baranyában című könyv – amely a szerzőnél elérhető – a Pellérd község, és azon belül a Pellérdi Református Gyülekezet egy olyan időszakát mutatja be, amely kiemelkedő jelentőséggel bír mindkettő múltjában, jelenében, jövőjében – összegezte a lelkész. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában