Közgyűlés

2 órája

Pécsi közgyűlés: a polgármester Gyurcsány párti tervét leszavazták (galéria)

Letették kedden reggel a megválasztott képviselők az esküjüket, ezután formalitásként megszavazták a polgármester javadalmazását, de már Péterffy Attila alpolgármesteri tervét nem. Az érdemi döntések várhatóan egy hét múlva érkeznek.

Bóka Máté Ciprián

Országgyűlési képviselő, rendőrségi, tűzoltósági vezetők, rokonok, intézményvezetők, a pécsi egyetem rektora, a pécsi egyházmegye püspöke, a kereskedelmi kamara főtitkára, a kormányhivatal főispánja, a vármegyei közgyűlés elnöke jelenlétében tette le az esküjét a pécsi közgyűlés 24 pécsi képviselője és a polgármester kedden. Ezzel pedig a 2024-29 közötti önkormányzati ciklus is elindult.

Péterffy Attila polgármester a beiktatási beszédében türelmet, szilárd gerincet és nagy szívet kívánt a képviselőknek. Szerinte a pécsiek egyértelműen kijelölték az irányt és hozzá a végrehajtó testületet. Meglátása szerint merőben új, nagyon kiegyensúlyozott összetételű közgyűlés megválasztása nem a habozás jele a pécsiek részéről, bőven lehet ebben tudatosság, határozottság, ami egyensúlyt jelent, közös munkát és békét jelent. Egyben végét jelentheti azoknak a korszakoknak, amikor egy-egy párt vezette Pécset.

Hozzátette: a közgyűlés szereplői előtt az lehet a cél, ha megegyeznek a sarokpontokban Pécs fenntartható fejlődésének érdekében. Ezt követően a lakhatás kérdését kell rendezni, és azt sem engedhetik meg, hogy környezetszennyező üzem épüljön Pécs mellett.

Arról is beszélt, hogy a képviselők felelőssége túlnyúlik a város határain Pécs régióközponti szerepe miatt, a PTE-re és a Pécsi Egyházmegyére támaszkodhatnak ebben a munkában.

Fontos szereplőkről szót sem ejtett

Az MSZP-DK-Jobbik-Momentum polgármestere ugyanakkor szót sem ejtett a vármegyei közgyűlésről, vagy az olyan kormányzati szereplőkről, mint a Nemzeti Befektetési Ügynökség, amelynek köszönhetően érkezhetnek gazdasági befektetők a térségbe.

Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye püspöke azt mondta, négy pillére lehet építeni a családot, a várost, a nemzetet: a szellemi, a lelki spirituális, közösségi és fizikai valóságra. Pécs jövője a képviselők kezében, a jelen a jövőnek szól – mondta.

A PTE rektora, Miseta Attila arról szólt, hogy a konzervatívok és liberálisok gyakran nem értenek egyet kérdésekben, a más gondolatokat vallók pedig szinte ellenségekké válnak. Ugyanakkor szükség van arra, hogy a nézeteltérések ellenére támogassunk minden, a város érdekét szolgáló célt, vagy legalább ne akadályozzuk azt meg. A PTE-nek kiemelt szerepe lehet az egység megteremtésében, és fel is ajánlotta segítségét ebben. Békés és nyugodt közgyűlési munkát és átlátható döntéseket kívánt.

Megszavazták a fizetését

Az alakuló ülés ünnepélyes része után a polgármester javadalmazásáról döntöttek, ami formalitás volt, hiszen a törvényben rögzített összeget kaphatja, ami alapján Péterffy nyelvizsgapótlékkal együtt bruttó 1,3 milliót forintot keres továbbra is, valamint 195 ezer forint költségtérítésre lehet jogosult havonta. Érdekesség, de a Mi Hazánk képviselője, Varga Tamás tartózkodott.

Pécsi közgyűlés: A Gyurcsány vonalat javasolta Péterffy

Ezt követően került sor az alpolgármesterek megválasztásának napirendjére, ami titkos szavazással zajlott le. Ennek lényege, hogy a képviselők szavazólapokon, külön erre az alkalomra felállított fülkékben voksolhatnak.

Péterffy Attila ugyanakkor továbbra is ragaszkodott az amúgy kisebbségbe szorult csapatának emblematikus arcaihoz, a külsős MSZP-közeli és a DK-s alpolgármesteréhez, Ruzsa Csabához és Zag Gáborhoz.

Nem volt elég 128 nap

Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP-ÖPE vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a júniusi választás óta eltelt 128 nap nem volt elegendő arra, hogy jobb jelölteket találjon a közös céloknak megfelelően Péterffy Attila, miközben ezen időszak alatt arra törekedett a leköszönő városvezetés, hogy akadályokat teremtsenek és béklyóba kössék az új testületet.

– Egy alakuló ülés szimbolikus esemény, nem mindegy, hogy miként kezdjük meg a közös munkánkat. Van egy kapocs, ami minket összeköt, ez az otthonunk, Pécs iránti felelősségünk. Ez kötelez minket 

– mondta. – Ahhoz, hogy Pécs a rangját visszaszerezze, változásra van szükség. A polgármesternek viszont nem volt elég 128 napja arra, hogy belássa: nem mehetnek úgy tovább a közös dolgaink, mint az elmúlt öt esztendőben. Nincs több politikai alkuk miatt elvesztegethető öt esztendőnk.

Nem vettek részt a szavazáson

Berényi Zoltán, a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség képviselője be is jelentette, hogy nem vesznek részt a választáson, míg jobboldali társa, Háber István arra is felhívta figyelmet, hogy az új képviselők számára legalább a terveiket elmondhatták volna a jelöltek.

Erre válaszul Péterffy azt mondta, hogy a polgármester osztja majd ki a feladatokat, tehát nem az alpolgármesterek döntenek erről. Megjegyezte, hogy amúgy is három alpolgármestert szeretne, a harmadik személyt a következő közgyűlésen terjeszti a képviselők elé.

Hankó Viktória, az MKKP képviselője a napirenddel kapcsolatban annyit tudott mondani, hogy „minden ugyanúgy lesz mint régen, csak én leszek a főnök”.

A testület nemet mondott a gyurcsányi vonalra az alpolgármesterekre. A 13-an szavaztak, ebből 12-en szavaztak igennel Zag Gáborra, aki egy nem voksot is kapott. Ruzsa Csabára 11 igen érkezett, valamint egy nem volt.

Kik mondtak nemet Péterffy terveire?

A 25 fős testületben a többséghez 13 igenre lett volna szükség, de csak 12-őt, illetve 11-et sikerült szereznie a két jelöltnek az egy-egy "nem" mellett. A titkos szavazás miatt csak következtetni lehet arra, hogy kik szavaztak igennel, ebben az segíthet, hogy a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség 11 képviselője nem is vette fel a szavazólapot, így tett a Tiszta Kezek Egyesület képviselője is.

A voksoláson résztvevő 13 képviselőből 10-en a DK-MSZP-Jobbik-Momentum képviselői, így a Mi Hazánktól, a MKKP-től, a Mindenki Pécsért Egyesülettől három képviselő voksolhatott. Úgy tudjuk, hogy a Mi Hazánk részéről érkezhetett két "nem" szavazat. Míg valaki ugyan felvette a szavazólapot, de azt nem dobta be az urnába. Nem kizárt, hogy a Mindenki Pécsért Egyesület képviselője tett így, de a titkosság miatt ezt nem tudhatjuk, vagyis akár a baloldali csoportosulás egyik, a polgármesterrel kritikus tagja is lehetett az.

A másik polgármesteri terv is elhasalt

A baloldali városvezető, Péterffy Attila az elbukott alpolgármester választás után az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát terjesztette a képviselők elé, csakhogy Csizmadia Péter, a Fidesz-KDNP-ÖPE szövetség vezetője bejelentette, hogy kéri a napirend elnapolását, mert nem volt lényegi egyeztetés erről velük.

A közgyűlésen az elnapolással nemcsak a Fidesz-KNDP-ÖPE szövetség értett egyet, hanem a Mi Hazánk, a Tiszta Kezek, az MKKP is, de még a Mindenki Pécsért Egyesület is tartózkodott. Mindössze a kisebbségbe szorult baloldal tagjai tárgyalták volna meg az előterjesztést.

Megalakult két frakció is

Az ülésen Csizmadia Péter jelentette be, hogy megalakult a Fidesz-KDNP 8 fős frakciója, amelynek vezetője lett. Berényi Zoltán pedig arról számolt be, hogy három fővel alakult meg az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) frakciója. 
 

Közleményt adott ki a Fidesz-KDNP frakciója: 

Egy Pécs van! - Változáspárti többséggel a soraiban alakult meg a város új közgyűlése

Letették polgári szövetségünk mandátumot szerzett közgyűlési képviselői esküjüket a mai napon a Városházán. A várost szolgáljuk, Pécsért dolgozunk, polgáraink életét jobbá, városunkat erősebbé tesszük! Közös erővel új, sikeres fejezetet nyitunk Pécs történetében.

Különfélék vagyunk, de Pécs szeretete a felbonthatatlan kötelék, amely egybefűz minket. Nekünk Pécs nem propaganda, nekünk Pécs szívügy.

Térjünk vissza a hagyományos pécsi értékekhez: az összefogáshoz, a becsülethez, a tisztességhez, a rendhez! Frakciónk minden Pécs és polgárai érdekét szolgáló ügyet, kezdeményezést támogat. Nincs fontosabb otthonunk békéjénél, biztonságánál és fejlődésénél, ehhez a ciklus minden egyen napján megalkuvás nélkül ragaszkodni fogunk.

Megválasztott képviselőink erős, demokratikus felhatalmazást kaptak a választópolgároktól, akik nemet mondtak a sikertelenségre, a baloldali arroganciára, a polgármester egyeduralmára, igent mondtak a biztonság és a fejlődés programjára. Mostantól a közgyűlésnek lesz polgármestere, és nem fordítva, ezzel a pécsiek akarata érvényesül a döntéshozatalban.

Ma egyértelművé vált, hogy a polgármesternek nincs többsége, a levitézlett baloldali kádereket pedig nem támogatja a közgyűlés. Új fejezet kezdődik tehát, ahol elvárjuk a polgármestertől, hogy valódi tárgyalásokat folytasson a képviselőkkel, ne veszélyeztesse városunk működését.

Van erőnk, képességünk, hogy megvalósítsuk közös céljainkat, Pécs mindannyiunk otthona, mindenkire számítunk, aki valóban tenni akar a városért!

EGY PÉCS VAN!  

A VÁROS MINDENEKELŐTT!  

Dr. Csizmadia Péter frakcióvezető

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában