A teret és a fiatalokat is féltik

2 órája

Ezért adhat okot aggodalomra a kamaszok italozása a Szent István téren

A múlt héten több olvasói sms érkezett a pécsi kamaszok közterületi italozásáról. Az egyik üzenő gyakran lát erre példát a pécsi Szent István tér területén, s úgy véli, ez mind jogilag, mind egészségügyileg megkérdőjelezhető. Más szerint azonban nincs a kamaszok összejöveteleiben semmi meglepő. Megkérdeztünk egy addiktológiai szakértőt, mit gondol a helyzetről.

Mohay Réka

Fotó: KL

Olvasónk a Szent István téren esténként összegyűlő kamaszok viselkedésére panaszkodott: gyakran előkerülnek dohánytermékek és alkoholtartalmú italok. Leírta, a fiatalok többsége ránézésre biztosan 18 év alatti. Úgy véli, ez ellentétes a jogszabályokkal, amelyek tiltják a 18 év alattiak dohánytermékekkel és alkohollal való kiszolgálását. Feltette a kérdést, vajon komolyabb odafigyelést igényelne az ügy?

kamaszok, közterületi alkoholfogyasztás
A kamaszok, fiatalok túlzott alkoholfogyasztása mélyebben gyökerező problémát jelezhet.
Fotó: Shutterstock

Másik olvasónk is reagált, aki tömören arról írt, a kamaszok már csak ilyenek.

 

Vajon van ok aggodalomra a kamaszok italozását elnézve?

Megkerestük a kérdéssel Máté Zsoltot, az INDIT Közalapítvány Alternatíva Ifjúsági Irodájának addiktológiai konzultánsát. A szakember azzal kezdte, hogy a kérdés meglehetősen összetett, amelyben a szülőknek és az oktatási-nevelési intézményeknek is lenne feladata. 
Rámutatott egy fontos, az esti italozások konkrét valóságán túlmutató szempontra is.

– A háttérben ott van a fiatalok szabadidős szokásainak átrendeződése és az őket érő számtalan kihívás, amelyek egyre jelentősebb érzelmi megterheléseket okoznak – hangsúlyozta.

A meglátást erősíti az a nemzetközi kutatás, amelyet a Magyar Nemzet cikke is említ: a kamaszok, fiatalok mentális egészsége egyre erőteljesebb romlást mutat. A jelenség ezért főként figyelmet érdemel.

Biztosan nem segít a helyzeten a korábbi ifjúsági szabadidős intézmények megszűnése és az sem, hogy évek óta nincs sem az alkohol- sem a drogfogyasztás okozta problémák visszaszorítását célzó átfogó nemzeti stratégia

 – tette hozzá Máté Zsolt.

Viszont felhívta a figyelmet arra, hogy Uránvárosban működik a „KaRC” Kamasz Addiktológiai Regionális Centrum, ahol olyan 20 év alatti fiatalokat várnak, akiknek problémákat okoznak a pszichoaktív szerek (alkohol, drog) használata, illetve a viselkedési függőségek. Az INDIT Közalapítványnak sokféle prevenciós programja is van, ezért aki úgy érzi, neki vagy hozzátartozójának segítségre van szüksége, az Alternatíva Ifjúsági Irodát (06-30-3329-265; [email protected]) érdemes keresni.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában