Meteo Mecsek: kellemes időjárás várható az őszi szünetben

Elkezdődött az őszi szünet, pénteken mindenszentek, majd halottak napja lesz. A programok tervezése miatt sokan nézik meg ilyenkor az időjárás-előrejelzést. A Meteo Mecsek ismertette hírportálunkkal a várható időt.

Tóth Viktória

Sok család wellness-pihenést, erdei kirándulást, netán városnézést tervez az őszi szünetre. Más már a hét első felében elmegy elhunyt szerettei sírjához a temetőbe. Bárhogy is telnek majd a következő napok, nem árt előre felkészülni a várható időjárást illetően. Annál is inkább, ugyanis már jövő héten megérkezhet az első hó Magyarországra. Vas vármegyében hűvös lesz, és a Kőszegi-hegységben akár havazás is előfordulhat – tudatta Pétervári Tibor, a HungaroMet időjárás-észlelője, a vaol.hu, Vas vármegyei hírportállal.

időjárás, meteo mecsek
Kellemes volt az időjárás a Meteo Mecsek október 23-i túráján
Fotó: Györkő Zsombor

A Meteo Mecsek, időjárás-előrejelzéssel foglalkozó baranyai portál főszerkesztője, Lupek Péter válaszolt néhány kérdésünkre a következő napok várható időjárásával kapcsolatban. Mint mondta, Baranyában kellemes időre számíthatunk. Hétfőn tetőzik a meleg, a legmelegebb órákban 20 és 23 fok várható, majd keddtől fokozatos, lassú lehűlés érkezik. Hajnalban megjelenik a köd, így, ha tehetjük vezessünk óvatosan. 

– Mindenszentekhez közeledve a hajnalok párásak, ködösek lehetnek, a minimumok 10 fok alatt alakulhatnak, napközben pedig már 20 fok alatt maradunk. A párából és ködből visszamaradt rétegfelhőzeten kívül sok felhő nem várható ebben az időszakban, így ha feloszlik a köd, napos időben lesz részünk. Csapadékra nem kell készülni

 – ismertette.

A télikabát tehát még a szekrényben maradhat, havazás nálunk nem várható.

Ilyen volt az októberi időjárás

– Előreláthatólag november 3-án, vasárnap érkezhet meg jelentősebb lehűlés, az ezt követő időszakban éjjel megjelenhet a fagy, napközben pedig 10 fok közelében alakulhatnak a maximumok az eddigi modell előrejelzések alapján – mondta Lupek Péter. – Az október szinte az ilyenkor megszokott időjárás jegyében telt. Volt gyenge fagy, köd és párafoltok. Tartós eső és felhősebb, naposabb időszakok is. Októberben a havi csapadék átlag 50 milliméter közelében van, és eddigi adatok alapján 20-30 milliméterrel több esett Baranyában. 

S hangsúlyozta, hogy az október 28-i héten frontok ugyan nem lesznek, de az észak felől fokozatosan megérkező lehűlés hidegfront jellegű panaszokat okozhat. Jelentkezhet fejfájás, alvászavar, fáradtság, levertség és ingerlékenység is.

időjárás, eső
Az esernyő is többször előkerült októberben
Fotó: MW

Jól sikerült a Meteo Mecsek túrája

A baranyai portál 2023 októbere óta szervez túrákat a Mecsekben. A legutóbbi október 23-án volt Óbánya térségében. 

–  Nagyon sokan érkeztek, előzetes adatok alapján 400-an lehettünk. A túra jó hangulatban telt, mindenki nagyon jól érezte magát. A következő túra november 10-én vasárnap lesz Györkő Zsombor vezényletével a Zengőt látogatjuk meg, mindenkit szeretettel várunk

 – mondta a főszerkesztő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában