Peace Run Békefutás

2 órája

A béke lángjával a kezükben érkeztek Pécsre

Délelőtt 11 órakor értek a pécsi sportcsarnokhoz azok a futók, akik részt vettek a nemzeteken átívelő megmérettetésen. Az idei évben a Vatikántól indult március 6-án a Békefutás, ahol Ferenc pápa áldotta meg a fáklyát.

Tóth Viktória

Diákok a Békefutás molinójával

Fotó: Kovács Liliána

A béke lángjával érkező futók 21 ezer kilométer megtétele után haladtak át Magyarországon, amely egyike a 27 európai országot érintő világ körüli futás szakaszainak. Idén több baranyai települést is érintett volt a Peace Run Békefutás Magyarországi útvonalában. Október 15-én Mórahalomnál lépték át az országhatárt a futók, 17-én értek Mohácsra. Onnan Bóly, Szederkény útvonalon közelítettek Pécshez. Közben Magyarhertelend, Komló, Hosszúhetény, valamint Szigetvár, Szentlőrinc, Pellérd útvonalon is elindult egy-egy csapat. Ebben az évben Pécsen ért véget a rendezvény október 18-án. A záróünnepségen mintegy 1500 általános iskolás várta a nemzetközi futókat. Pécsre három fáklya érkezett, melyet büszkeséggel eltöltve hoztak a kezükben a futók. Majd a sportcsarnokba belépve kezdődhetett is a nagyszabású záróprogram.

békefutás, pécs
A Békefutás célba érkezésének boldog pillanatai
Fotó: Kovács Liliána

A Békefutás mottója és története

A Peace Run-t Sri Chinmoy sportoló, filozófus és művész  alapította. Életét a világbéke és a harmónia eszméjének szentelte. A Peace Run nem népszerűsít vagy támogat semmilyen vallást vagy politikai nézetet, célja a szabadság, a tolerancia és a megértés előmozdítása a társadalomban. A futás mottója is ezt hirdeti: „Tégy egy lépést a békéért!”. Hazánkban 1989-óta tartják meg az eseményt, sportegyesületek, iskolák, óvodák, és helyi közösségek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A világ összes földrészén, eddig több mint 150 országban milliók vettek részt a váltófutásban, amely jelképezi az emberiség törekvését egy békésebb világra. 1987 óta rendszeresen megrendezendő esemény az emberiség legnagyobb civil kezdeményezése a békéért. Az olimpiai stílusú váltófutáshoz bárki kapcsolódhat, a békét jelképező fáklyát egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra. A Békefutás egy ünnepsorozat, amely végigvonul megyéken, országokon és földrészeken, az egész világon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában