Egyesületben

4 órája

Akik pontosan látják, hogy honnan indultak el

Mészáros B. Endre

A pécsi nyugdíjas, ha könnyebb, gondtalanabb, kellemesebb pihenőidőt akar, akkor feltétlenül ismerkedjen meg a Pécsi Nyugdíjasok Egyesületének tevékenységével, klubkínálatával. 

Ez az egyesület 1988-ban 180 fővel alakult meg az idős generáció érdekvédelmének és kulturális kikapcsolódásának biztosítására, közösségépítésre, s pár éven belül ezer fölé kúszott a tagság száma. Azóta stabilan négy számjegyűek, a Covid után pedig volt egy felfutás, most 1200-an tagok (egyúttal 28-ból 45 tematikus klub lett). Ugyanakkor ez azt is igazolja, hogy ebben a korcsoportban kifejezetten nagy az igény a közösségi életre. Ha utánaszámolunk, 35 éve létezik az egyesület, és egyik alapítójuk, Tomics János már 88 éves, de kezdettől aktív a rendezvényeiken, és elnökhelyettesként is tevékenykedik. 

„Csak az tudja, hogy meddig mentünk, aki látta, hogy honnan indultunk el.” – Jókai Mór. Ezzel a mottóval zajlik október 27-én 14 órától az Apáczai Művelődési Ház színháztermében (Pécs, Apáczai krt. 1.) az egyesület 35 éves jubileumi találkozója, ahol az elnökük, Molnár Ferenc külön is ünnepelhet, mert 5 éve tölti be ezt a posztot. 

A rendezvényre az érdeklődőknek e-mailben be kell jelentkezni ([email protected])! S hogy mire készülhetnek a szépkorúak ezen az eseményen? Hallhatnak szavalatot, vetítenek az egyesület életéről készült képekből, emléklapokat adnak át, műsort ad a Daniel Speer Brass, lesz Ötórai tea elnevezéssel dalos-táncos program, énekelni fog Nagy Mayer Szilvia és Nagy Aurél, és fellép a Szenior Örömtánc csoport Béres Máriával.

 

Molnár Ferenctől megtudtuk azt is, hogy nagy sikerüknek tartják a város nyugdíjas koncepciójának megszületését, amelynek létrehozásában aktívan közreműködtek. A vármegye szolgálati térképének készítésekor külön munkacsoport foglalkozott az időspolitikával, ebben is fontos szerepük volt. 

S mindig akad teendő. Az országos nyugdíjrendszer alakításában is részt vesznek megfigyelőként. Most pedig a november 7-i vármegyei Nyugdíjas Parlamentre készülnek, november 15-én pedig az országházban üléseznek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában