Így pompázik a Búzavirág!

2024.04.27. 13:00

A népdaléneklés, a néptánc sem elrugaszkodott ötlet a hetven év felettiek számára

Hetven fölött jár mindenki a társaságból, de még minden héten összejönnek táncolni és énekelni. Ők a pécsi Búzavirág Népdalkör és Tánccsoport, 18 lelkes nyugdíjas, akik időnként maguknak készítenek népviseletet, aztán a határon túl is bemutatják műsoraikat.

Mészáros B. Endre

A csoport bányászok lakta városrészben, Meszesen alakult döntően a szénbányászathoz kötődő nyugdíjas hölgyekből 17 éve, s azóta minden héten hétfőn (volt, hogy kedden is) összejárnak közösen másfél tucatnyian énekelni és táncolni. A táncosok köre idővel megkopott, ma már csak kilencen ropják, akik a táncukhoz énekelnek is – tudtuk meg Szolnok Borbálától, a klub (Dobó István utca 86-90.) vezetőjétől, aki szervezi az együttes fellépéseit, intézi az utakra a logisztikát, a szállást, utazásokat és maga is énekel, táncol az együttesben. 

Búzavirág néven indultak el, kezdetben csak közvetlen lakótelepükön léptek fel, majd eljutottunk falunapokra, fesztiválokra is. Pécsen kívül Komlón, Máriagyűdön, Szebényben, Szőregen, Barcson, Sopronban, Balatonfüreden, Balatonszárszón, Egerben, Hódmezővásárhelyen, Szegeden, Budapesten szerepeltek különböző meghívásoknak eleget téve. Sőt kiépültek a határokon túli baráti kapcsolatok is, így jártak Szerbiában (Keviben, Zentán), Horvátországban (Pélmonostoron), Romániában (Székelyföldön).

 

Tiszta női együttesről van szó – teszi hozzá Szolnok Borbála – baranyai, somogyi, szlavóniai táncokat járnak a 75 éven inneniek, összesen kilencen, mert ez táncjátékban náluk a vízválasztó kor. A táncokat egyébként a korosztályhoz illőn választja ki  profi táncos vezetőjük, Szabó Beáta (a Misina és a Harka együttes aktív tagja), ennek megfelelően elsősorban körtáncokat járnak. A csapat kultúra szervezésben is élen jár, 2022-ben a klub életéről, fellépéseiről, népdal, néptánc, népi hangszerek, eredeti népviseletek gyűjteményéből kiállítást rendezett, öt éve állandó szereplője a pécsi Nyugdíjasok Egyesülete által szervezett Pákolitz fesztiváloknak tavasszal a Nevelési Központban, ősszel pedig a Kodály Gimnáziumban. Az együttes a Bányászok Kulturális Érdekvédelmi Egyesületének (BÉKE) keretén belül működik, s megragad minden lehetőséget az előremenetelben. A somogyi táncukhoz például maguk varrták a népviseletet, a bukovinai táncukhoz pedig a Csoóri Sándor pályázaton nyertek kisebb összeget, de itt is szükséges lesz az önkéntes munkájukra a sikeres végeredményhez.  

Fellépéseikkel az a céljuk, hogy másokat is néptáncra, népdaléneklésre csábítsanak, emellett igazi jó kollektíva révén összejárnak, segítenek egymásnak, közös túrákat, kirándulásokat szerveznek. 

Ebben az évben már szerepeltek az Életet az Éveknek Szövetség meghívására Budapesten, április 26-án a pécsbányai közösségi házban táncház keretein belül mutatják be somogyi táncukat, májusban pedig a Nevelési Központban a Szépkorúak Tavaszi Kulturális Találkozóján látható, hallható a csapat, továbbá soha ki nem hagynák a térségi Nyugdíjas Ki Mit tud? rendezvényét. 

Mint a klubvezető kiemelte, évente fél tucat fellépésük van, ezen belül kicsit több az énekes, mint a táncos produkció. A közeli tervek közt szerepel továbbá, hogy első ízben vesznek részt júniusban Kaposváron a Nyugdíjas Kulturális és Fürdőfesztiválon. Mint Szolnok Borbála megjegyezte, kezd kiöregedni a társaság, ezért nagy szükség lenne népdal és néptánc kedvelő friss nyugdíjasok jelentkezésére. A klubvezető továbbá azzal invitál minden új nyugdíjast az együttesbe, hogy ne hagyják elfutni az éveket, mert ebben az időszakban minden esztendő duplán számít! Másrészt itt a dalokat, a szöveget, a koreográfiákat is meg kell tanulni, ami kiváló memóriagyakorlat. A közös játék, a szereplés ugyancsak vonzó, s kitűnő a program a magány ellen.   

Megkérdeztük azt is, hogy mennyire veszik igénybe a hetven fölöttieket a rendszeres próbák és fellépések. Nos, elsősorban a helyszínre utazás a macerás, mert az együttes szűkös költségvetése miatt távolsági busszal, vonattal megy a fellépésekre. A próbák, az előadások ugyanakkor igen élvezetesek, célt és társasági életet teremtenek minden résztvevőnek.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában