Erő nélkül az igazság sem ér semmit

2024.09.14. 18:37

Visszatértünk egy olyan korba, ahol nincsenek szabályok

Újabb nagysikerű, teltházas eseményt volt az MCC pécsi képzési központjában. A vendég ezúttal Dr. Somkuti Bálint volt, aki legújabb könyvét mutatta be központuan. Az MCC Press gondozásában megjelent, Negyedik generációs hadviselés – Árnyékháborúk a modern korban című munka élénk diskurzust indított a közönség soraiban.

Bama.hu

Az MCC Geopolitikai műhelyének kutatótanára rámutatott, míg egy hagyományos értelemben vett háborúnak megvan az általánosan elfogadott sajátossága és szabályrendszere – mint például a hadüzenet, a mozgósítás, támadás – addig a modern árnyékháborúkból ezek a klasszikusan értelmezhető elemek szinte teljesen hiányoznak. Ma olyan környezetben vívják a harcokat, ahol a hagyományos háborút nem lehet.

- Eljutottunk egy olyan korszakba, ahol nem kell fegyvert fognunk ahhoz, hogy egy országnak hatalmas kárt okozzunk. Egy olyan világba, ahol következmények nélkül lehet felrúgni minden szabályt – mondta a hadtörténész.

Somkuti Bálint szerint megszűnt az a világ, ahol a dolgokat fel tudjuk osztani jóra és rosszra, háborúra vagy békére, katonára és civilre. Ma nincs fekete és fehér, csak egy nagy szürkeség van, ahol mindenki ki van téve ezeknek a folyamatoknak, amik az élet leghétköznapibb helyzeteiben is éreztethetik hatásukat.

Annyira nem látjuk, mi történik a nemzetközi politikában, hogy aki azt állítja ez, vagy az az igazság, az hazudik, vagy téved. Csak találgatni tudunk az okokat illetően, de el kell fogadnunk, hogy bizonyos dolgokban nincs igazság. Csak tények vannak, de ezeket sem mindig látjuk tisztán

 – fejtette ki a biztonságpolitikai szakértő.

Az eseményt Deák Martin, a pécsi MCC diákja moderálta, akinek kérdésére Somkuti elmondta, szerinte az orosz-ukrán háború egy abszurd anomália, melyben nincs semmi logika. Bár ez nem irreguláris háború, mégsem maradt ki a könyvből, hiszen annyira szembe megy a józan ésszel.

- Látnunk kell, hogy manapság már a nem állami szervek is állami szereplőként léphetnek fel, ha megvan az az eszközkészlet a kezükben, mellyel az árnyékháborúkat vívják. Ilyenek például a globális gerillák, az információs hadviselés, és persze egy ideológia, mely ezeket összefogja – zárta gondolatait Dr. Somkuti Bálint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában