Épített értékeink

2 órája

Vendégházak, kilátók: Baranya három nevezetessége az ország legjobbjai között

Igazán büszkék lehetünk Baranya gyönyörű kilátóira és kulcsosházaira, a gyönyörű vidéken fekvő látnivalókat beválogatták az idei Év Kilátója és Év Turistaháza versenybe. Most ezzel lehetősége nyílik minden vármegyei lakosnak, hogy Baranyába hozza az Aktív Kalandor nívós díját. Szavazni október 2-ig lehet a szervező Facebook oldalán.

Jusztin Levente

Fotó: Laufer László

Hollófészek-kilátó - Baranya egyik legfiatalabb kilátója

A Zselic legmagasabb pontján fekvő Hollófészek-kilátó októberben lesz egy éves, az egyik legújabb építményről beszélhetünk a kilátók tekintetében. A Zselic méltatlanul kevés figyelmet kap a Mecsek és a Balaton közelsége miatt, ám a közel 400 méter magasból, ideális körülmények között a Mecsek, a Dráva, a horvátországi Papuk-hegység, de még a Badacsony is látható.

A kilátó tetővel fedett, csúcsa kiemelkedik a környező erdős területből. A tölgyfa gerendáiból készített kilátó 119 lépcsőfokból áll, ezt kell leküzdenie mindenkinek a csodás kilátásért. A tériszonyosoknak is megéri, hiszen a lombkoronaszint kellemes nyugalmat biztosít számukra is.

IMG_1903
A Zselic legmagasabb pontján
Fotó: Laufer László

Kövestető-kilátó - A Mecsek szépségét csodálhatjuk

A kilátót Szabó Péter tervei alapján készítették a Kövestető oldalában 458 méter magasan. Az acélból és fából készült építmény tetejéről páratlan mecseki táj tárul elénk, ahonnan a környező csúcsok mellett még a Villányi- és a Papuk-hegységet is láthatjuk.

A 2015 nyarán átadott építményhez rengeteg turistaútvonal vezet, mint például a híres Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra vagy az Üvegesek útja. Pusztabánya és Hosszúhetény is ápolja az üvegfújás tradícióit, így az érdeklődők bátran túrázhatnak erre.


Réka-kunyhó - Csendes környezetben pihenhetünk

Két kilométerre található a Zengőtől a szálláshely, három patak is itt találkozik. Romantikus kuckó a túrázóknak, akik a civilizációtól szeretnének elszakadni egy kicsit. Főzési lehetőséget is biztosít a Réka-kunyhó, melytől Pécsvárad 4, Óbányától 7 kilométerre található, így ideális többnapos túrázással egybekötött kikapcsolódásra.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában