Ne feledjük!

2 órája

Hangsúlyos ajánlás az időskori testmozgásra

Mészáros B. Endre

20240214 Szolnok A mozgékonyság kortalan, ezt pedig a vármegyeszékhelyen, a Szépkorúak szerdája elnevezésű, elsősorban idősek testmozgását népszerűsítő sportfesztiválon is bebizonyították a résztvevők. Fotó: Mészáros János Új Néplap

Fotó: Mészáros János

Rengeteg jó tanácsot olvashatunk a legkülönbözőbb fórumokon az időskori testmozgás szerepéről, hasznáról. Ezúttal az egyik leghitelesebb szakmai ajánlással foglalkozunk, melyet a legjobb szakemberek véleményét összefoglalva az Egészségügyi Világszervezet (WHO) fogalmazott meg. 

A WHO pandémia alatt megjelentetett kimutatása szerint az ülő és mozgásszegény életmód főként a következő mutatókban jelentős hatású: kardiovaszkuláris és rosszindulatú daganatos betegségek miatti halálozás, kardiovaszkuláris betegségek, II. típusú diabétesz és rosszindulatú daganatok gyakorisága. 

A WHO fizikai aktivitásra vonatkozóan a 65 év feletti korosztálynak a rendszeres testmozgást heti 150-300 perc időtartamú, közepes intenzitású vagy heti 75-150 perc erős intenzitású fizikai aktivitással javasolja, kiemelve, hogy emellett hetente legalább két alkalommal iktassunk be közepes vagy annál erősebb intenzitású, minden nagyobb izomcsoportot megmozgató izomerősítő, és az egyensúlyt fejlesztő, összetett gyakorlatokat. A cél az idősödéssel járó funkcióvesztés ellensúlyozása, az izomerő, állóképesség, mobilitás fejlesztése, az elesés megelőzése. Ez azért is lényeges, mert a népbetegségnek számító csontritkulás miatt ebben a korcsoportban a csonttörések száma egyre nő, ami időskorban végzetes lehet. 

Könnyű fizikai aktivitásnak számítanak az otthoni tevékenységek, mozgás a lakásban, kisebb takarítás, rendrakás, porszívózás, házi sétálgatás, álldogálás. Mérsékelt intenzitású a gyors séta, vízi torna, kerékpározás lankás terepen, tenisz, túrázás, fűnyírás, labdázás, evezés. Míg erős intenzitású a futás, kocogás, gyorsúszás, gyors kerékpározás hegyes-völgyes terepen, focizás, ugrókötelezés. 
Megjegyzendő, hogy az ajánlottnál kevesebb fizikai aktivitás is sokkal jobb, mint a fekvés, üldögélés. 

Az idősebb felnőtteknél alapszabály, hogy a testmozgást mindig az aktuális fizikai állapotukhoz kell igazítani. Fokozottan igaz ez a krónikus betegséggel élőkre, akiknek szakemberrel, körzeti orvossal célszerű egyeztetni a lehetséges igénybevételről. 

A közös mozgás sok örömet jelent a résztvevőknek! 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában