Radioaktív hulladékelhelyezés

2024.09.12. 13:40

Töretlenül folytatódik a kutatási program a Nyugat-Mecsekben

Bama.hu

A nagy aktivitású radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek végső elhelyezését mélygeológiai tárolóban lehet biztonságosan megoldani. Hazánkban az erre irányuló kutatási program a Nyugat-Mecsekben zajlik évtizedek óta, ugyanis itt található az ígéretes tulajdonságokat mutató befogadó kőzet, a Bodai Agyagkő Formáció. A földtani kutatás, a kijelölés és a teljes megfelelőség igazolása, valamint az alkalmazni kívánt műszaki megoldások kidolgozása egy hosszan tartó és összetett művelet. A folytonosság mind a szakma, mind pedig a lakosság szempontjából lényeges, hiszen míg a szakembereknek a célirányos és biztos előrehaladás záloga ez, addig a kutatás környezetében élők számára bizalommegtartó erővel bír.

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. nem csupán saját kommunikációs eszközeivel tájékoztatja az érintetteket, hanem ellenőrzési és információs célú önkormányzati társulások segítségével is. Többek között szakmai napokat szerveznek közösen, ahol a közönség megismerheti az aktualitásokat, a közeljövő terveit, hallhat nemzetközi tapasztalatokról/érdekességekről, és hangsúlyosan teret kapnak a társadalmi vélemények is. 

Idén XXI. alkalommal tartotta meg ún. Tájoló Napját a Nyugat-Mecseki Társadalmi Információs Ellenőrzési és Településfejlesztési Önkormányzati Társulás (NyMTIT). A rendezvény minden évben ráirányítja a figyelmet a Nyugat-Mecsekre, az ott működő önkormányzati társulásra, valamint az RHK Kft. térségben folyó kutatási programjára. A napnak a Bodai Faluház adott otthont, a gyermekeknek szóló társrendezvényt (játékos szellemi vetélkedő) pedig Cserkúton rendezték meg előző nap, ahol a társulás tagtelepüléseinek diákcsapatai mérték össze tudásukat. 

Kovács Győző, az NyMTIT elnöke nyitotta meg a találkozót, őt követte Nős Bálint, az RHK Kft. ügyvezető igazgatója, aki köszöntötte a résztvevőket és gratulált a társulás munkájához, megköszönve megingathatatlan támogatásukat. 

Molnár Péter, az RHK Kft. kutatási osztályvezetője, a 2024. évi feladatok összefoglalóját, a kutatási munka aktualitásait tárta a közönség elé, érintve a jövőbeni tevékenységeket is.

Visszatekintve az elmúlt 10-15 évre, elmondta, hogy a folyamatos – néha látványosabb, de alapvetően a háttérben zajló (terepi) munkáknak köszönhetően – jelentős mennyiségű információ gyűlt össze a területről, melyeket szeretnék egy nagy értékelő dokumentummá formálni. Arról is beszélt, hogy a cég két kutatási engedéllyel rendelkezik, melyek keretében újabb geofizikai és szeizmikus méréseket kezdenek a napokban.

A nemzetközi együttműködések kiemelt jelentőséggel bírnak ezen az unikális szakterületen, a tapasztalatok megosztása igazán értékadó. Az RHK Kft. számos munkacsoport, szervezet tagja annak érdekében, hogy a tágítsa látásmódját, és hírét vigye a magyar gyakorlatnak. Példamutató, hogy nem csupán a szakma, hanem a lakosság is összekapcsolódik. Azok az önkormányzatok, amelyek érintettek valamilyen nukleáris létesítmény vagy kutatás kapcsán, szintén egy szervezetbe tömörülve segítik egymást.

 Dohóczki Csaba, a GMF alelnöke – aki idén immár 20 esztendeje tölti be a nukleáris létesítmények körüli önkormányzatok európai szövetségének e posztját – a szerveződés nemzetközi helyzetére irányította a figyelmet. Kiemelte, hogy a közép-európai térségből Magyarország a legaktívabb, és hozzátette, meggyőződése, hogy az atomenergia elfogadtatásában a legfontosabb a közvetlen tapasztalatszerzés, hiszen a látott és hallott információ a legbefogadhatóbb, a legérthetőbb. 

Kovács Győző a nyugat-mecseki kutatásról tartott előadást a lakosság szemszögéből. Prezentációjában kiemelte, hogy a nemzetileg is fontos célért tett szakmai erőfeszítéseket ők, a térségben élők is magukénak érzik, hiszen évtizedek óta részesei a folyamatnak. Előadásában beszámolt a közelmúltban a környékre szervezett művészeti projektről, amely a SALT.CLAY.ROCK. nevet viseli. Ez a különös kezdeményezés a művészet szemszögéből mutatja be a radioaktív hulladékokat befogadó kőzetet és annak társadalmi környezetét. (Részletek: www.rhk.hu/hirek)

A Tájoló Nap, mint eddig bármikor, most is magas színvonalat képviselt az előadókat és előadásokat tekintve. A rendezvény felhívta a figyelmet arra is, hogy az információk átadása mellett a személyes találkozás jelentősége vitathatatlan, hiszen ezáltal a felek részéről tetten érhető úgy a motiváltság és eltökéltség, mint a bizalom megléte.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában