Pénz

9 órája

Rengeteg jutalmat kapott a vádlott polgármester

Meglehetősen élénk érdeklődés mutatkozott Biró Károly vádlott polgármester büntetőperére, hiszen a Pécsi Járásbíróság földszinti termében nemcsak a beidézett tanúk jelentek meg, hanem több joghallgató is leült. Csütörtökön kezdődött a hűtlen kezeléssel vádolt kozármislenyi polgármester tárgyalása.

Bóka Máté Ciprián

A hűtlen kezeléssel vádolt Biró Károly ügyében csütörtökön reggel kezdődött meg az a két napos tárgyalás, amely során számos tanút tervez meghallgatni a bíróság. A tárgyalás elején az ügyész ismertette a vádiratot, elmondta, hogy 2020 elején indult a nyomozás  a polgármesterre kötött életbiztosítások kapcsán. Ezek közül az egyiket közvetlenül neki fizetettek ki 2019 végén és amiről csak utólag – az ügylet legalizálására – hoztak olyan határozatot képviselő-testület tagjai, hogy az valójában polgármesteri jutalom volt. A másik vádpont a polgármesterrel szemben az, hogy az önkormányzati bankkártyákkal kapcsolatos polgármesteri utasítással közokirat hamisítást követett el. 

Ő ártatlan és amúgy más meg...

Biró Károly közszereplő, sőt büntetőügye is az önkormányzat gazdálkodásával összefüggő, tehát nem magánügy, a polgármester azonban a tárgyaláson nem járult hozzá ahhoz, hogy róla kép- és hangfelvétel készüljön. Mindenesetre nem ismerte be bűnösségét, viszont vallomást tett. 

A védekezésének központ eleme az volt, hogy bár ő több mint két évtizedig jegyző volt, jogi végzettséggel is rendelkezik, polgármesterként nem az ő feladata volt a törvényesség biztosítása az önkormányzatnál, hanem az éppen az önkormányzatnál dolgozó jegyzőé.

Még a politikai teljesítményét is felhozta!

Azt is mondta, hogy ő nem tudott arról, hogy a biztosítók által számára megajánlott életbiztosítási konstrukció jogszabályellenes lett volna. Szerinte már a biztosítások megkötésekor, 2014-ben is az volt a cél, hogy a későbbi polgármesteri végkielégítését, illetve jutalmát ezzel a megtakarítási móddal fizesse ki az önkormányzat. A vádlott úgy vélekedett, hogy "gondos gazda" módjára járt el, aki többször a politikai teljesítményéről próbálta meggyőzni a bíróságot. 

Ki mit tud?

Arra egyébként nem igazán érkezett érdemi válasz, hogy a képviselő-testület miért csak később tudta meg azt, hogy ezek a biztosítások megköttettek. A polgármester azzal próbált védekezni, hogy az életbiztosítások fizetését az önkormányzati hivatal apparátusa intézte, és a költségvetésben is szerepeltek az erre szánt összegek.

Tömték milliókkal 

Az is kiderült, hogy egyáltalán nem volt példa nélküli a polgármester jutalmazása, hiszen két év kivételével, 4-6 havi jutalmat kapott a 10 éves regnálása alatt. Ha ez a polgármesteri közlés igaz, akkor egyenként nagyjából 4 millió forintos jutalmakkal számolva nagyjából 30 millió forintot vehetett így fel a mostanra már vádlottá vált polgármester. 

A 22-es csapdája

A bíróság amúgy a politikust a 22-es csapdájába csalta, hiszen ha 2019-ben kifizetett életbiztosítási pénz jutalom volt – ahogy azzal védekezik a polgármester – akkor ez után az önkormányzatnak járulékokat kellett volna fizetnie, de ez nem történt meg. A vádlott pedig nem emlékezett arra, hogy az adót megfizette volna a külön jövedelem után. 

Ki tudja, mit ír alá?

A tárgyaláson elhangzott, hogy kártyahasználattal kapcsolatos polgármesteri utasítást valamikor 2020-ban írhatta alá a városvezető, de az még 2015-re vonatkozott, de úgy, hogy abban a 2018-ban felvett kollégák kártyahasználata is szerepelt – ami teljesen szabálytalan. Ez ügyben is a jegyzőre mutogatott polgármester, aki azzal is védekezett, hogy nem olvas át minden papírt, amit elé tesznek. 

A polgármesteri utasítás amúgy elsőre állítólag nem is találták meg a hivatalban, végül egy szekrényből került elő a tanúvallomások szerint. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában