Kicsi a kereslet

5 órája

Csökkent a tűzifa ára, érdemes most vásárolni

A néhány napos jó időt követően a hétvégén ismét lehűlés következik, ilyenkor mindenki kicsit igyekszik felmelegíteni a lakást. Sokak most döbbennek rá, hogy a téli szezonra nem lesz elegendő a tűzifa, így már érdemes most beszerezni a hidegebb időkre.

Jusztin Levente

Még a mai napig igen sokan egyedi fűtéssel oldják meg lakás fűtését Magyarországon, a lakásállomány ötödénél még a fa számít az első számú tüzelőanyagnak. Jelenleg a Mecsekerdő Zrt. által kínált árak a magyar átlagárat képviselik, ami az elmúlt évhez képest valamennyit csökkent. Ennek ellenére mégsem vásárolják annyian a tüzelni valót, mint amennyire számítani lehetett.

Csökkent a tűzifa ára, érdemes most vásárolni
Csökkent a tűzifa ára, érdemes most vásárolni

Érdemes már most a tűzifára gondolni

Lényeges eltérés mutatkozik favásárlásnál, hisz körülbelül 4000 forint a különbség, ha erdei rakodón található fát veszünk a közbenső, vagy egy MÁV rakodón találhatóval szemben. Lágy lombos és fenyő vastag tűzifáért 22 860 forintot kérnek erdei köbméterenként, ugyanez a bükk és a gyertyánnál hosszú vágásban 34 290 forint, egy méteres vágásban 36 830 forint. Az egyéb kemény fák olcsóbbak, 33 020 forint a hosszú, 35 560 a rövidebb fából álló rakomány.

Igaz az árak pár ezer forinttal csökkentek, de a fuvarozás és az energiaárak változása miatt lehet, hogy nem jönnek ki olcsóbban az egyedi fűtést alkalmazók. Egy szakértő szerint rengetegen feltöltötték tárolójukat a hatósági áras tűzifával, így egyelőre nem kell újabb adagot vásárolniuk.

Piaci szereplők lettek az őstermelők

Az erdőtörvény megváltoztatása miatt az őstermelők, önkormányzatok is vághatnak akácost visszatelepítés nélkül. Sokan elkezdtek így fát árulni a piacokon, az árakat tekintve áfa nélkül ugyanannyiért adják a tüzelőt, mint az erdőgazdaságok áfával együtt. Ez tendencia elsősorban nem a jelenlegi időszakra, hanem a következő évekre lehet hatással, ugyanis ha több szereplő jelenik meg a piacon, akkor az árak csökkenni kezdenek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!