Rangos elismerés

2 órája

Népi iparművészeti minősítést szereztek a pécsváradi Gál-bicskák

A XIV. Országos Mesterségek művészete pályázatára először pályázóként beküldött, a pécsváradi Gál Zoltán készített három bicskatípus nyert el népi iparművészeti minősítést – közölte a késkészítő lapunkkal.

Balikó Gergely

A szombaton Tolnán megrendezett hivatalos eredményhirdetésen Gál Zoltán vadász, arató, és szalonnázó zsebkése elnyerte a hagyományos míves termék címet. A zsűri továbbá Páva védjegyet adott a bicskáknak amely elsősorban az ellenőrzötten kiváló minőségű, eredeti magyar népi iparművészeti termékről ad garanciát.

Névjegy

Gál Zoltán 1975-ben született Pécsett, azóta Pécsváradon él, nős, két leánygyermek édesapja. Tagja a pécsváradi Mecsek Íjászegyesületnek, ahol az igen összetett műszaki szerkezeteket jelentő csigás íjak javítását végzi immár több mint húsz éve. 1992-ben végzett a pécsi 500-as Szakmunkásképző Iskolában, mint esztergályos. Csaknem harminc éven keresztül foglalkozott fémmegmunkálással, a többi között esztergályosként, lakatosként, hegesztőként, műanyagfröccsöntő cégnél CNC-marósként, szerszámkészítőként, szerszámműhely-vezetőként és robottechnikai felelősként. Nem olyan régóta azonban már csak késkészítéssel, azon belül is főként tradicionális magyar formavilágú és vadász zsebkések gyártásával foglalkozik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában