A héten is folytatódik a szignók gyűjtése

2024.09.01. 20:00

Már több száz aláírás gyűlt össze a tervezett hajléktalanszálló miatt

A héten is zajlott és még a jövő héten is folytatódik az aláírások összegyűjtése Pécs Ispitaalja városrészében, ahol a lakók azt szeretnék elérni, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a pécsi önkormányzata állapodjon meg egy másik helyszínben a Mártírok útja és a Megyeri út sarkára tervezett hajléktalan krízisszállót illetően – számolt be az ügy fejleményeiről a városrész megválasztott önkormányzati képviselője.

Bama.hu

Fotó: Laufer László

A júniusi helyhatósági választáson a pécsi polgári szövetség színeiben mandátumot szerzett Barkóczi Csaba a közösségi oldalán azt írta, hogy a kialakult helyzetről és az aláírásgyűjtés elindulásáról még a hosszú hétvégét követően szórólapon tájékoztatták a családi házas övezetben és annak környékén lévő utcák lakosságát. Már az első napokban több száz aláírás gyűlt össze az alternatív megoldás reményében – hívta fel a figyelmet a nemzeti oldal politikusa.

Mint korábban beszámoltunk róla, az aláírásgyűjtés azért indult, hogy az érintett városrészben a szeretetszolgálat a lakók által is nagyra becsült misszióját zavartalanul tudja végezni, de távolabb Ispitaalja lakott övezeteitől. Barkóczi Csaba korábban beszámolt arról is, hogy a környék lakói, mint a városrész megválasztott képviselőjét, a többi között arra kérték fel, hogy segítsen egy lehetséges alternatív helyszín felkutatásában.

A képviselő a közösségi oldalán augusztusban jelezte: a városrészben élők tiltakozása miatt a Baranya Vármegyei Kormányhivatalhoz fordult, annak érdekében, hogy függesszék fel bármilyen típusú engedély kiadását arra vonatkozólag, hogy a Mártírok útján hajléktalanellátással kapcsolatos szociális intézmény létesüljön.

Novembertől áprilisig működne az intézmény

A lakossági kérdésekre kapott intézményvezetői válaszokat ismertető korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a krízisközpont nem egész évben, hanem novembertől áprilisig működne és abban az időszakban szolgálna éjszakai szállásként hajléktalanoknak, akiknek reggel 8 órakor el kellene hagyniuk az épületet.

A szeretetszolgálat vezetői maximum 20 fő befogadóképességűre tervezik az intézményt, de elmondásuk szerint nem számítanak telt házra. A hajléktalanok nem mehetnének az épületet udvarára, ezért ott közösségi élet egyáltalán nem lenne.

Barkóczi korábban azt is leszögezte: bármennyire is tiszteli a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által végzett széles körű karitatív missziót, ő ebben az ügyben is teljes mértékben az ispitaaljai lakosság pártján áll, és csak olyan intézmény létrejöttét tudja támogatni a városrészben, amelyet a környéken élők is elfogadnak.

Megszólalt az ügyben a szeretetszolgálat

Beszámoltunk nemrég a Máltai Szeretetszolgálat álláspontjáról is, amelynek lényege, hogy a karitatív szervezet nyitottan fogadja az ügyben a megoldás felé mutató további fejleményeket, mivel  - mint fogalmaztak - szervezetük elkötelezett a szociális ügyek megoldásában, nyitott a konstruktív és eredményorientált párbeszédre.

A szeretetszolgálat ugyanakkor azt is rögzítette:

Pécsett és hazánkban is jelen vannak hajléktalan embertársaink. Meggyőződésünk, hogy az ő helyzetük javítása nem csupán szakmai hivatástudatból adódóan fontos, de nagyban hozzájárul az adott környékeken élők, sőt az egész társadalom zavartalanabb mindennapjaihoz is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában