Nyitottak a párbeszédre

2024.08.22. 13:58

Tervezett hajléktalanszálló: megszólalt a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Hosszabb közleményben reagált a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-dunántúli Régió vezetősége a pécsi Mártírok útján létrehozni tervezett, a környékbeliek körében tiltakozást kiváltó hajléktalan krízisszálló kérdésében. A karitatív szervezet hangsúlyozta: nyitottan fogadják az ügyben a megoldás felé mutató további fejleményeket.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

Mint előző cikkünkben megírtuk, a hosszú hétvégén elkezdődött a tiltakozó aláírások összegyűjtése a Mártírok útja és a Megyeri út kereszteződésébe tervezett hajléktalan krízisközpont létesítése ellen.

Kommünikéjükben azt írták, hogy a szeretetszolgálat elkötelezetten szolgálja rászoruló embertársainkat. Számos ellátottjuknak nyújtanak évek óta segítséget, köztük hajlék nélkül élőknek is. Intézményeik révén több mint húsz éve támogatjuk Pécsett fedél nélkül élő társaink mindennapjait, lehetséges felemelkedésüket.

Úgy folytatták, hogy az elmúlt években a baranyai vármegyeszékhelyen folyamatosan keresték annak lehetőségét, hogy miként és hol tudják emelni hajléktalanellátásuk színvonalát, kapacitását, ezáltal is megkönnyítve a legnehezebb helyzetben élők mindennapjait, egyúttal társadalmi integrációját.

Évek óta fennálló helyzet megoldásaként egy új, nagyobb kapacitással bíró éjjeli menedékhelye (krízisszálló) kialakításába fogtunk a Pécs, Mártírok útja 70. szám alatt

 – jelezte a szeretetszolgálat. Mint hozzátették, az ingatlan kiválasztásakor számos szempontot kellett mérlegelniük, elsősorban azt, hogy az ellátás földrajzilag elérhető legyen az utcára kényszerült emberek számára, megfeleljen az illetékes hatóságoknak, lehetőleg ne kerüljön lakóövezet központi részére.

Hatékony, és a meghatározott problémára valós megoldást nyújtó szolgáltatást csakis akkor tudunk kialakítani, ha azokat valóban igénybe veszik azok, akikért az létrejött. Ott kell segítenünk, ahol a probléma jelentkezik - és ennek eredményeképp mind az utcán élő ellátottjaink, mind más polgártársaink életkörülményei javulnak – érvelt a szeretetszolgálat.

Tájékoztatásuk szerint a többéves keresés eredményeként kiválasztott ingatlan egy lakóövezet szélén található, annak elhelyezkedése nagyban csökkentheti hajléktalan ellátottjaik éjszakai utcai jelenlétét a téli időszakban.

Egyúttal hangsúlyozták: a szakmai szempontok mellett a hajléktalanság ügyét hatékonyan csak széles társadalmi összefogás és párbeszéd mentén segíthetik.

Éppen ezért üdvözöljük azt a kezdeményezést, amely a lakosság, a terület idén megválasztott önkormányzati képviselője és a Máltai Szeretetszolgálat párbeszédén alapul. Örömmel nyugtáztuk, hogy megkezdődött egy szakmai-lakossági párbeszéd, amelyben - a szakmai szempontok és a jogszabályi keretek figyelembevételével - aktívan részt kívánunk venni – rögzítették.

Kitértek arra is, hogy az augusztus közepén tartott lakossági fórum eredményeképpen a terület választott önkormányzati képviselője ígéretet tett arra, hogy többoldalú kezdeményezést indít annak feltérképezésére, hogy a környéken, a lakóövezettől esetleg távolabb, de a hajléktalan emberek számára még könnyen hozzáférhető területen található-e egyéb önkormányzati ingatlan, amely alkalmas az átmeneti krízisszálló kialakítására. „Nyitottan és köszönettel fogadjuk az ügyben a megoldás felé mutató további fejleményeket” – emelte ki a szeretetszolgálat.

Megfogalmazásuk szerint szervezetük elkötelezett a szociális ügyek megoldásában, nyitott a konstruktív és eredményorientált párbeszédre. 

Pécsett és hazánkban is jelen vannak hajléktalan embertársaink. Meggyőződésünk, hogy az ő helyzetük javítása nem csupán szakmai hivatástudatból adódóan fontos, de nagyban hozzájárul az adott környékeken élők, sőt az egész társadalom zavartalanabb mindennapjaihoz is 

– zárták közleményüket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában