Megmozdult az ispitaaljai városrész

2024.08.20. 20:00

Már gyűlnek az aláírások a tervezett hajléktalanszálló ellen

Megmozdult az ispitaaljai városrész: a hosszú hétvégén elkezdődött a tiltakozó aláírások összegyűjtése a Mártírok útja és a Megyeri út kereszteződésébe tervezett hajléktalan krízisközpont létesítése ellen – számolt be közösségi oldalán a körzet megválasztott önkormányzati képviselője.

Bama.hu

Fotó: Löffler Péter

Barkóczi Csaba, a nemzeti oldal politikusa a Facebook-oldalán jelezte, hogy Pécs-Ispitaalján jelenleg kilenc utcában tizennégy lakó keresi fel a kezdeményezést támogató szomszédokat; akikkel petíciójukban arra kérik a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, hogy válasszon másik helyszínt tervezett szociális beruházásának.

Bár az aláírások már most is gyorsan gyűlnek, a hosszú hétvégét követően azonban újabb utcákban, még több önkéntes lakó is bekapcsolódik a városrész biztonságának megőrzéséért indított akcióba

 – írta a pécsi polgári szövetség színeiben mandátumot nyert képviselő.

Mint arról korábban beszámoltunk, az ügyben Barkóczi Csaba szerdán tartott sajtótájékoztatót, amelyen közölte: a tervezett intézménynek helyszínt biztosító épületben tartott múlt hét eleji lakossági fórumon „erőteljesen kiütközött”, hogy a környékbeliek részéről továbbra sem múlnak az aggodalmak.

Kijelenthető, hogy a hajléktalanszállót ott és azon a helyen elutasították

 – fogalmazott akkor a nemzeti oldal politikusa, aki megjegyezte: természetesen a szeretetszolgálat számára is biztosítani kell, hogy elvégezhesse karitatív munkáját.

Az aláírásgyűjtés azért indult az érintett városrészben, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a pécsi önkormányzat kompromisszumos megoldást találjon, annak érdekében, hogy a szeretetszolgálat a lakók által is nagyra becsült misszióját zavartalanul tudja végezni, de távolabb Ispitaalja lakott övezeteitől.

A környék lakói, mint a városrész megválasztott képviselőjét, Barkóczi Csabát a többi között arra kérték fel, hogy segítsen egy lehetséges alternatív helyszín felkutatásában.

A képviselő a közösségi oldalán azt is jelezte: a városrészben élők tiltakozása miatt a Baranya Vármegyei Kormányhivatalhoz fordult, annak érdekében, hogy függesszék fel bármilyen típusú engedély kiadását arra vonatkozólag, hogy a Mártírok útján hajléktalanellátással kapcsolatos szociális intézmény létesüljön.

A lakossági kérdésekre kapott intézményvezetői válaszokat ismertető korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a krízisközpont nem egész évben, hanem novembertől áprilisig tartó időszakban működne és abban az időszakban szolgálna éjszakai szállásként hajléktalanoknak, akiknek reggel 8 órakor el kellene hagyniuk az épületet.

A szeretetszolgálat vezetői maximum 20 fő befogadóképességűre tervezik az intézményt, de elmondásuk szerint nem számítanak telt házra. A hajléktalanok nem mehetnének az épületet udvarára, ezért ott közösségi élet egyáltalán nem lenne.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában